22.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO Hrvatski policajci u međunarodnom skandalu: Nakon jurnjave preko polja stigli grupu...

VIDEO Hrvatski policajci u međunarodnom skandalu: Nakon jurnjave preko polja stigli grupu europarlamentaraca, nekoliko njih je zgrabilo novinare

Europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala je policijska blokada.

Četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske u subotu da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.

Talijanski Avvenire piše da je situacija u šumi Bojna u Hrvatskoj bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku. Put je, prema navodima tog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca, piše Klix.

“Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da prestigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima”, opisuje Avvenire događaje u subotu.

“Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?” pitali su talijanski europarlamentarci.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bosansko-hercegovačke strane.

“Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam što smo konkretno uradili”, kazao je Benefei u telefonskom razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Italiji.

Nije isključeno da će Europska unija i Italija zatražiti objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Ministarstvu unutarnjih poslova Dnevnik.hr je poslao upit o ovom događaju, njihov odgovor objaviti će čim ga dobiju, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike