2.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kuk: Potresi više nisu toliko jaki, ali sigurno će trajati još neko...

Kuk: Potresi više nisu toliko jaki, ali sigurno će trajati još neko vrijeme

Prošlo je mjesec dana od silovitih potresa koji su zatresli Banovinu.

Prvi potres, onaj 28. prosinca, dogodio se u 6:28 ujutro, magnituda mu je iznosila 5.1 po Richteru, a epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od Petrinje. Podrhtavanje tla osjetilo se u većem dijelu Hrvatske, a Petrinja, Sisak, Glina i okolna mjesta pretrpjeli su veliku štetu.

A dodatno ih je oštetio još snažniji potres jačine 6.3 po Richteru koji je Banovinu pogodio već sljedeći dan.

“Potresi više nisu toliko jaki i toliko česti kao što su bili u prvim tjednima nakon velikog potresa. S vremenom će biti rjeđi i slabiji, ali sigurno će trajati još neko vrijeme, nekoliko mjeseci”, rekao je seizmolog Krešimir Kuk gostujući u Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako potresi nisu pravilno raspoređeni, bit će perioda jače i slabije seizmičke aktivnosti.

“Trenutno smo postavili polovicu instrumenata koje smo dobili interventnom mjerom vlade i počeli smo prikupljati podatke koji se registriraju tim instrumentima. Bilježimo velik broj potresa što smo i očekivali koje nismo mogli registrirati bez ovih instrumenata na terenu. Kada ih uspijemo postaviti imat ćemo još bolju sliku seizmičkog područja i više podataka”, rekao je.

Nastavio je kako su instrumenti bili namjera za pokrivanje epicentralnog područja koje je trenutno aktivno te su tako i odabrani.

Krešimir Kuk je rekao kako trenutno radi premali broj ljudi u Seizmološkoj službi, njih samo devet.

Rekao je kako nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da neće biti više potresa i koliko će jaki biti jer se oni ne mogu predviđati.

“Na osnovu tijeka dosadašnje seizmičke aktivnosti nakon potresa iz ožujka, i na osnovu teorijskih modela koji se koriste možemo reći da imamo razloga vjerovati da bi to trebalo biti tako”, zaključio je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike