2.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Viber: Hrvatski korisnici jako brinu za sigurnost podataka

Viber: Hrvatski korisnici jako brinu za sigurnost podataka

Rakuten je u sklopu Vibera proveo globalnu anketu o vrednovanju osobne privatnosti u aplikacijama te je, među ostalim, zaključio da hrvatski korisnici jako brinu za sigurnost svojih podataka.

Viber je predstavio rezultate svoje globalne, in-app dobrovoljne ankete u kojoj je sudjelovalo oko 340.000 ljudi u kojoj je otkrio da 77 posto korisnika aplikacije, diljem svijeta, digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti.

Nedavna anketa koju je proveo Rakuten Viber dodatno je potvrdila da je kroz proces digitalne transformacije uzrokovane globalnom pandemijom korisnicima privatnost itekako važna stavka.

U anketi su sudjelovale zemlje iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka. Od svih zemalja, one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka. U Hrvatskoj, 88% Viberovih korisnika koji su sudjelovali u ovoj dobrovoljnoj anketi potvrdilo je da im je digitalna privatnost izrazito važna, što je 8% više od prosjeka za regiju.

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja appa su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju. U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79% korisnika iz Hrvatske kao najbitniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora. Odmah nakon toga bitno im povjerenje da se njihovi podaci neće sakupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8% korisnika.

Svi 1-na-1 privatni chatovi i Viber pozivi osigurani su obostranom enkripcijom. Nitko ne može biti pozvan ili ući u grupni chat bez da prvo da dozvolu. Viber nudi i opciju tajnih chatova, kojima se može pristupiti samo putem PIN koda, kao i opciju samouništavajućih poruka, koje automatski nestaju nakon određenog vremenskog perioda i služe za slučajeve kad korisnici ne žele da druga strana sprema njihove poruke.

Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini.

Također na globalnoj razini, čak je 79% sudionika spremno odabrati drugi messaging app ukoliko se na onom kojeg koriste ne osjećaju sigurno, kažu iz kompanije, piše Tportal, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike