Sabo o aferi HDZ-ovca Tušeka: Bez imalo sarkazma, svaka čast Plenkoviću, tako se štite ljudi

Snimka razgovora između HDZ-ovca Žarka Tušeka i nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića mnoge je podsjetila na slučaj Željka Sabe, bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara, koji je odslužio zatvorsku kaznu jer je 2013. lokalna HDZ-ovka Marija Budimir tajno snimila kako joj govori da ga pojedini poduzetnici pitaju koliko košta njezin mandat gradske vijećnice i nudi joj, u zamjenu za podršku u predstavničkom tijelu, određene pozicije.

Sabo je još uvijek ogorčen čovjek i uvjeren da je osuđen kao posve nevina osoba, ali sada smatra da bi se i na Tušeka trebali primijeniti kriteriji koji su za njega važili, piše Novi list koji je razgovarao s bivšim vukovarskim gradonačelnikom.

– Moj predmet je 28. prosinca prošle godine brisan iz kaznene evidencije i morao bi biti zaboravljen. Ali ja to, naravno, nikako ne mogu zaboraviti. Stoga mi je i razumljivo da me novinari o svemu tome pitaju. Dok sam živ ponavljat ću da nisam prekršio zakon, počinio neko kazneno djelo. Upravo je ta snimka mog razgovora s Marijom Budimir glavni dokaz moje nevinosti. Nema govora o tome da sam ja nju htio bilo čime podmititi. Druga stvar, u Kaznenom zakonu se spominje isključivo gradski vijećnik, a Marija Budimir to tada još nije bila, budući da se Gradsko vijeće, u danima dok smo razgovarali, nije konstituiralo. Ona je u tim trenucima bila još samo izabrana vijećnica. Pa ipak mi se sudilo. Ne bih ulazio u detalje Tušekovog slučaja, ali činjenica je da je on razgovarao s čovjekom koji jest gradski vijećnik i, makar nikome ne želim zlo, očekujem da pravosuđe zauzme isti stav i prema njemu postupa po kriterijima koje su na mene primijenili – kazao je Sabo.

O sadržaju razgovora Tušeka i Šimunića se nije temeljito informirao, ali je komentar premijera Andreja Plenkovića o ovoj aferi ocijenio pozitivnom.

– Mogu slobodno reći, svaka čast Plenkoviću. Govorim ovo bez imalo ironije ili sarkazma, to je moje iskreno mišljenje. Gospodin Plenković pokazao je kako se ponaša čelnik političke stranke koji štiti svoje ljude, članove stranke, kolege. To je bila prava ljudskost. Zato rejting HDZ-a i jest 31 posto, a SDP-ov upola manji. Ja nisam imao zaštitu SDP-a, iako smo 2013. obnašali vlast u državi, a nemam je ni danas kada je stranka u oporbi. Čestitam Plenkoviću što je uzeo u zaštitu Tušeka, svima je pokazao što znače ljudskost i moral u politici. Itekako znam što znači kad ti netko pruži podršku, kao što je to gospodin premijer Tušeku. Kad sam došao u zatvor, meni su ljudi često prilazili, oslovljavali me s gradonačelniče i pričali da su, na osnovi onoga što su saznali preko televizije, uvjereni da sam nevin i da razumiju da mi je HDZ smjestio, spakirao me u zatvor. Ali nisu, kako su mi govorili, razumjeli da mi SDP nije pomogao, spasio me zatvora. To im nikako nije bilo jasno. Često su me ostali zatvorenici pitali kako je to moguće – kazao je Sabo.

Tvrdi i da se nameće samo jedno ispravno rješenje u slučaju njega i Tušeku.

– Hrvatsko pravosuđe je u mom slučaju povuklo mačka za rep. Valjanim su proglasili neovlašteno snimanje i sada tome nema kraja. Jedan ugledan sudac moju je presudu nazvao sramotom hrvatskog pravosuđa i ona to zaista jest. Najbolje bi bilo da se iznova pokrene moj sudski postupak i oslobode me krivice, kako bismo se mogli vratiti normalnom životu i povjerenju u pravosuđe. Moja presuda predstavlja apsolutnu pogrešku, ona je otvorila Pandorinu kutiju i izlaz iz toga je samo ponavljanje suđenja meni i oslobađajuća konačna odluka. U suprotnom ne znam kuda će to sve ići – kazao je Sabo za Novi list.

Bivši vukovarski gradonačelnik je ljut i na SDP jer mu vrh stranke onemogućava povratak u politiku, te ne pristaju da se na idućim lokalnim izborima kandidira za gradonačelnika Vukovara, prenosi Jutarnji.

Share This Article