2.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ruska tajna služba objasnila zašto se ne smije letjeti iznad navodne Putinove...

Ruska tajna služba objasnila zašto se ne smije letjeti iznad navodne Putinove palače: Strahuju od špijuna NATO-a?

Ruska sigurnosna agencija FSB potvrdila je da je uspostavila zonu zabrane leta iznad primorske palače u vrijednosti od milijardu funti, za koju je Vladimir Putin uvjeravao javnost da nije njezin vlasnik, piše The Guardian.

Rečeno je da su ograničenja uvedena prošlog ljeta kako bi obalu Crnog mora zaštitili od NATO špijuna. Posve slučajno, taj je dio obale također skrivao raskošni dvorac nejasnog porijekla i vlasništva s vlastitim kockarnicom, klizalištem i vinogradom.

Kremlj se trudi demantirati nalaze iz istrage Putinova kritičara Alekseja Navaljnija o primorskoj vili površine 17.691 kvadratni metar koji su navodno financirali brojni Putinovi prijatelji, a čuvale su ga vladine agencije koje također štite Putina i njegovu obitelj.

Istraga je puštena u javnost nakon što je Navaljni, čelnik oporbene stranke, zatvoren i nakon brojnih prijetnji da će biti zatvoren mu je godinama zatvora pod optužbama za koje on tvrdi da su političke. Videozapis istrage je na YouTubeu pregledan više od 95 milijuna puta.

Nakon masovnih prosvjeda u Moskvi i drugim ruskim gradovima, Putin se oglasio se o istrazi tijekom videokonferencije sa studentima.

“Ništa što je tamo navedeno kao moje vlasništvo ne pripada meni ili mojoj bliskoj rodbini, a nikada nije ni pripadalo”, kazao je Putin i rekao da je videoistraga zapravo dosadna montaža.

U srijedu je glasnogovornik FSB-a rekao za list RBC da je agencija uspostavila zonu zabrane leta na rtu Idokopas, uz rusku crnomorsku obalu, zbog “povećane obavještajne aktivnosti brojnih susjednih zemalja, uključujući one iz NATO bloka”. Agencija je tvrdila da je područje palače sasvim slučajno ušlo u zonu zabrane u sklopu napora da se zaštiti granična postaja FSB-a u regiji.

Izjava je pokušaj opravdanja izvanrednih sigurnosnih mjera oko palače koje su pomogle Navaljnom i drugim aktivistima da je vežu za Kremlj. Predstavnik FSB-a jednom članu Navaljnijeva tima rekao je da se čamci moraju zadržati više od milje od obale u blizini strukture.

Aktiviste za zaštitu okoliša koji su uspjeli doći do gradilišta palače 2011. zaustavili su pripadnici Federalne zaštitne službe (FSO), agencije koja čuva Putina i drugi najviši ruski dužnosnici. Glasnogovornik FSO-a rekao je za RBC da nije čuvao strukturu i da nije provodio nikakve restriktivne mjere na tom području, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike