2.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Boras: Mi imamo naš Etički kodeks koji je odličan herbicid za kukolje...

Boras: Mi imamo naš Etički kodeks koji je odličan herbicid za kukolje na Sveučilištu

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras razgovarao je s reporterom Radom Županovićem. Komentirao je rastući broj prijava za seksualno zlostavljanje profesora na različitim fakultetima Sveučilišta.

“Jasno je da to nije dobro, da je toga toliko. Međutim, moram reći da je to ipak u jednom velikom periodu, nije sve u sadašnjosti bilo, ali Sveučilište i Uprava oštro osuđuju sve takve pojave i mi štitimo sve one koji osjećaju traumu u vezi s tim događajima”, kazao je rektor Damir Boras.

Dodaje da su sve sastavnice pravne osobnosti i upravo kroz te pravne osobnosti i dekane one moraju djelovati.

“Sveučilište je druga instanca, zato ja upravo danas formiram stručno povjerenstvo koje će pratiti rad sastavnica upravo u vezi s time. Moram reći da do sada nije bilo puno iskustva u tome i konačno je vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog”, dodao je Boras.

Na pitanje reportera kako se to rješava, odgovara: “Nekad to dođe na sud, nekad se riješi različitim etičkim postupcima na sveučilištu. Mi imamo jako dobar Etički kodeks i dobro razrađen, s time da nismo imali seksualnog zlostavljanja, ali jesmo druge vrste zlostavljanja koja su završavala i sudskim osudama”, istaknuo je.

Povjerenstvo se uspostavlja radi praćenja situacije i usustavljivanja prakse, rekao je. “Moram reći da kada dođete u situaciju da vam netko uvjetuje napredovanje takvim stvarima, tada je to velika nemoć koju čovjek osjeća. Ali se isto tako to događa i kada imate druge vrste zlostavljanja”, smatra Boras.

“Ne smijemo generalizirati, nekoliko zrna kukolja u časnom tijelu sveučilišnih nastavnika kojih ima preko šest, sedam tisuća ne može se generalizirati. Često se neselektivno preslikava krivnja pojedinaca, a nema kolektivne krivnje, na cijelo sveučilište”, kazao je.

Na opasku reportera da poljoprivrednici kukolje rješavaju herbicidom te kako to Sveučilište planira riješiti, Boras odgovara: “Mi imamo naš Etički kodeks koji je odličan herbicid”, zaključio je, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike