26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Puno otvorenih pitanja stvara misterij na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori....

Puno otvorenih pitanja stvara misterij na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni, pronađeni dosta udaljeni jedan od drugoga

Teško je i zamisliti šok vozača ralice kada je u ponedjeljak u hladno zimsko jutro na Papuku doslovce iskopao ispod snijega tijelo mlađeg muškarca. Nažalost, bio je to tek početak dana iz noćne more – još jedno smrznuto tijelo otkriveno je istoga popodneva, tri ili četiri kilometra dalje na ovoj Slavoncima omiljenoj planini.

Stradali su 26-godišnjak i 38-godišnjak iz Požeštine. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, riječ je o šogorima – mlađi je oženio sestru starijega. Još se, pak, utvrđuje jesu li na Papuku bili zajedno.

– U šumskom predjelu između naselja Slatinski Drenovac i Velika pronađena su dva smrznuta tijela mlađih muških osoba. Tijelo prve osobe otkrili su oko 9.45 sati djelatnici tvrtke koja se bavi čišćenjem snijega, pri prolasku teretnim vozilom s ralicom na spomenutoj relaciji, dok je drugo tijelo pronašao 41-godišnjak oko 15 sati na drugoj lokaciji, pri dolasku do šumskih radnih strojeva – izvijestio je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.

Oba tijela su prevezena u Opću bolnicu Virovitica, na obdukciju i utvrđivanje identiteta. Istraga još traje, no prema prvim informacijama, nisu pronađeni vidljivi tragovi nasilja, a smrt je najverojatnije nastupila smrzavanjem. Iako se na prvi mah pomislilo kako je riječ o migrantima, ubrzo je postalo jasno kako je riječ o lokalnim stanovnicima koje je, možda, iznenadilo snažno nevrijeme. Naime, iako je u nedjelju tijekom dana bilo relativno toplo i južina, navečer je Slavoniju pogodila snježna mećava. Muškarci su pronađeni na 600 metara nadmorske visine, a na tome je području palo 30 centimetara snijega, dok je vjetar bio toliko snažan da je kidao grane, pa i izvaljivao drveće, piše Večernji.

Muškarci su, doznaje Večernji, na nogama nosili tenisice, navodno nisu imali jakne, nego samo majice dugih rukava, a nisu pronađeni ni osobni dokumenti neposredno uz njih. Preminuli 38-godišnjak živio je, govore mještani, u selu Češljakovci u općini Kaptol, no u posljednje se vrijeme nastanio u obližnjim Radovancima.

– Bio je neki dan kod nas u Općini, tražio je socijalnu pomoć, a kako je očito preselio na područje Općine Velika, uputili smo ga tamo – kažu Večernjem u Općini Kaptol.

Što su radili na Papuku?

Što su nesretni muškarci radili u nedjelju na Papuku koji je, kao i čitav taj kraj, tog dana u poslijepodnevnim satima zahvatilo olujno snježno nevrijeme, još uvijek je nepoznanica, piše Jutarnji list po čijim informacijama, muškarci su u nedjelju viđeni i u blizini nekadašnjeg odmarališta Zvečevo u Požeško-slavonskoj županiji, koje je udaljeno nekoliko kilometara od lokacija na kojima su pronađena njihova mrtva tijela.

Inače, obojica su, kako doznaje Jutarnji, teško živjela. Stariji se dosta selio po mjestima u Požeštini, pa je tako osim u Radovancima, gdje je odrastao, jedno vrijeme živio i kod tetke u selu Češljakovci dok ona nije preminula, a onda se vratio u Radovance. Nije nigdje radio, a za preživljavanje se snalazio na različite načine, pa je tako znao i odraditi neke poslove za ljude u selu koji bi mu onda dali nešto novca.

U cijeloj priči, pak, neobično je i što su njihova smrznuta tijela pronađena odvojeno, i to na udaljenosti nekih 3-4 kilometra jedno od drugoga. Prvi je pronađen na cesti koja preko Papuka spaja Slatinski Drenovac i Veliku, dok je drugi pronađen na šumskoj trasi kojom se inače kreću planinari, piše Jutarnji list.

Otvorena pitanja

Ono što policija pokušava utvrditi jest što su muškarci tako neprimjereno odjeveni za zimske uvjete, radili na tom području, a posebno kako to da su bili oko tri kilometra udaljeni jedan od drugoga. Jesu li se kretali jedan prema drugome? Jesu li se namjerno razišli tražeći pomoć? Jesu li jedan drugome izišli iz vidokruga i izgubili se? Nije jasno.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, policija na širem području nije pronašla automobil niti bilo koje drugo ostavljeno prijevozno sredstvo, pa se pretpostavlja da su se cijelo vrijeme kretali pješice.

S obzirom da su obojica muškaraca od prije evidentirani zbog imovinskih kaznenih djela, policija ne isključuje mogućnost da su obilazili ovaj predio na kojemu ima više vikendica s ciljem da iskoriste odsutnost vlasnika i iz njih uzmu vrijedne stvari, piše Jutarnji list.

Tragedija na Papuku. Pronađena su smrznuta tijela dvojice muškaraca. Razlog smrti trebao bi biti poznat po dovršetku obdukcije.

Strava na Papuku – dva smrznuta tijela pronađena su na šumskom predjelu između Slatinskog Drenovca i Velike.

“Beživotno tijelo koje je pronađeno u ponedjeljak ujutro pronašla je zimska služba koja radi na održavanju naših prometnica. Drugo tijelo je pronađeno nekoliko sati kasnije, nekoliko kilometara dalje od prvog”, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Pa se otvorio niz pitanja: Što su muškarci tamo radili uoči snježne mećave u kojoj je napadalo i do pola metra snijega? Jesu li se poznavali, te na koncu – od čega su umrli?

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru naložilo je obdukciju pronađenih mrtvih tijela te će se po dovršetku obdukcije moći utvrditi točan uzrok smrti, priopćili su iz ŽDO Bjelovar.

“U Općoj bolnici Virovitica od strane obitelji provedeno je prepoznavanje dvoje smrznutih tijela muških osoba gdje je pritom utvrđeno da se radi o 26-godišnjaku i 38-godišnjaku s područja Županije požeško-slavonske”, kazao je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.

Neslužbeno doznaje dnevnik.hr – stradali su pronađeni gotovo zatrpani u snijegu. Slabo obučeni i u tenisicama.

Ravnatelj Parka prirode zato apelira na one koji ove dane planiraju na Papuk da provjeravaju vremensku prognozu i nose zimsku opremu.

“Zimska jakna adekvatna, isto tako obuća je tu ključna, zimske cipele koje su nužne u takvim situacijama”, upozorava Jurenac.

Obdukcija tijela, javlja policija, bit će dovršena u srijedu.

Najnovije

Još iz rubrike