15.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nataša Novaković: Bilo je dosta teško gledati Šimunovićevo gostovanje

Nataša Novaković: Bilo je dosta teško gledati Šimunovićevo gostovanje

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za N1 Studio uživo govorila je o radu povjerenstva te je komentirala i slučaj Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika iz zagorskog grada Oroslavja koji tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima.

“Bilo je dosta teško gledati prethodno gostovanje. Što se samo povjerenstva tiče, vjerujem da će se neke od drugih institucije, ako se ovo pokaže istinitim, morati baviti ovim predmetom. Ono što je stvarno zastrašujuće jest da se potvrđuje dojam koji građani imaju, da su natječaji namješteni, da je to sve forme radi i to je ono što je izrazito teško za prihvatiti”, istaknula je Nataša Novaković.

“Čini se da kad i postoji zadovoljena forma čini se da se sve dobiva na drugi način i to je loše”, kazala je Novaković referirajući se na situacija u kojima postoji javni natječaj, ali se pronađe način i da se isti zaobiđe.

Često se priča o tzv. ‘lex šerifu’ koji de facto onemogućava smjenu lokalnih dužnosnika, ali koji je prvotno zamišljen da se lokalnoj samoupravi omogući veća autonomija u odnosu na državnu vlast. Komentirajući navedeni zakon Novaković kaže da je teško komentirati to jer su kod nas s jedne strane zakoni često preregulirani, dok drugi imaju velike propuste. Ističe i da je nužno vidjeti kako zakon funkcionira u praksi.

“Mislim da treba vidjeti kako svaki zakon funkcionira u praksi i mislim da praksa dosta dobro pokazuje da ovo možda nije bila najsretnija izmjena. Ovo je čisto moje osobno mišljenje – ako se već zakon donese u dobroj mjeri, treba testirati njihova praktičnost i efikasnost u stvarnom životu. U nekim slučajevima su zakoni previše normirani, a u nekim imaju jako velike propuste”, istaknula je Novaković.

Komentirala je svoje izuzeće u slučaju Agrokor. Naime, premijer Andrej Plenković i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić ranije su tražili izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz slučaja vezanog za Agrokor zato što je ona bila zaposlena u Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja je povezana s Agrokorom. Smatraju da je zbog toga u sukobu interesa.

“Ne smijem i ne trebam biti involvirana u donošenje te odluke. To je prebačeno na četiri člana Povjerenstva. Oni će odlučiti. Pritisak više ne osjećam, osjećala sam ga kad je to zatraženo, moje izuzeće. Međutim, prošle su već dvije i pol godine i sad mi nakon dvije i pol god to više ne znači ništa”, zaključila je Novaković.

Viktor Šimunić se slomio i rasplakao: To što sam snimao razgovor s Tušekom nije bila klopka

Najnovije

Još iz rubrike