6.7 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Kašnjenja u isporuci cjepiva Hrvatsku će koštati milijarde

Kašnjenja u isporuci cjepiva Hrvatsku će koštati milijarde

Piše: Ante Rašić

Kako je strategija punjenja hrvatske blagajne bazirana na dobroj turističkoj sezoni, koja je ove godine trebala dostići bar 80 % one iz 2019. izgledno je da se to teško može ostvariti.

Ovaj put krivce ne treba tražiti u svom dvorištu već isključivo kod dobavljača cjepiva i onih koji su to cjepivo ugovarali i dogovarali. Odgovorni ljudi u EK, pogotovo predsjednica i povjerenik potpuno su zakazali i sadašnje „oštre” reakcije, potpuno su zakašnjele i neće spasiti nastalu štetu.

Očito su se u dogovorenu isporuku cjepiva umiješali bogati klijenti koji su bili spremni ponuditi višestruko veće iznose za cjepivo od onih koje je dogovorila Europska unija i njene članice, bez obzira na činjenicu da je EU sudjelovala u pronalasku cjepiva i ulagala ogromne iznose za proizvodnju i stvaranje zaliha kako bi članice EU procijepile svoje stanovništvo.

Kao glavni „sumnjivci” u ovoj nečasnoj i neposlovnoj raboti pojavljuju se bogate Arapske zemlje koje očito ne prezaju od nečasnih radnji kako bi se domogli, bolje rečeno oteli cjepivo koje je bilo namijenjeno članicama EU koje su iz svojih sredstava plaćale razvoj i proizvodnju.

Korporativna logika pobijedila je poslovni ugovoreni odnos i za to osim proizvođača moraju odgovarati i odgovorne osobe iz EK.

U cijeloj toj priči Hrvatska je postala usputna žrtva jer i zemlje od kojih živi hrvatski turizam i punjenje njene lisnice imaju problem isporuke i kašnjenja.

Bez obzira koliko bila dobra epidemiološka situacija u Hrvatskoj, još je bitnije koliko će biti dobra situacija u državama iz kojih dolazi najveći broj turista.

Najnovije

Još iz rubrike