18 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Rad iz kreveta može negativno utjecati na san i intimni život

Rad iz kreveta može negativno utjecati na san i intimni život

Jedan od uzroka je osvjetljenje. Čak i po oblačnom zimskom danu vani je barem 10 puta svjetlije nego u zatvorenom prostoru. Ako više ne putujete na posao, nedostatak tog dnevnog svjetla mogao bi imati posljedice na san.

Zbog toga bi trebali pojačati vaše svjetlo u prostoriji kojoj radite. Jedno je istraživanje pokazalo da je uredskim radnicima koji su bili izloženi većem dnevnom svjetlu, posebno tijekom jutra, trebalo 18 minuta da zaspu navečer, a onima koji su jutro provodili u prigušenom svjetlu trebalo je 45 minuta. Radnici iz prve skupine su također spavali 20 minuta duže, imali su manje poremećen san i prijavili su manje simptoma depresije.

Jaka svjetlost pojačava našu budnost. Dakle, važno je izaći na otvoreno tijekom dana, kao i približiti se prozoru, gdje je to moguće. Tijekom večeri neka svjetla budu topla i prigušena kako biste potaknuli san.

Rad u spavaćoj sobi također riskira unošenje nereda u vašu prostoriju za spavanje. Može vas podsjetiti na zadatke koje niste uspjeli obaviti ili na sutrašnje rokove. To bi moglo štetno utjecati na san, pa pokušajte na kraju radnog dana pospremiti sve predmete povezane s poslom.

Rad iz kreveta ne utječe samo na spavanje. Može utjecati i na vaš seksualni život. Iako su neki parovi rekli kako je njihov seksualni život bolji nego prije pandemije jer više vremena provode s partnerima, drugi se bore s malim prostorima i sukobljavaju se s rutinama, kažu psihologinje Katie Anderson i Deborah Bailey-Rodriguez sa Sveučilišta Middlesex.

Ako radimo i pokušavamo se opustiti i spavati u istoj prostoriji, to može otežati promjenu konteksta i uključivanje želje.

– Mnogi ljudi se žale kako im nedostaje želja, a to je uglavnom zbog nedostatka promjene konteksta – kaže psihoterapeutkinja Kate Moyle i predlaže promjenu atmosfere u vašoj spavaćoj sobi kako biste dobili želju za seksom. Ona kaže da razmislite o privlačenju različitih osjetila – mijenjajući osvjetljenje spavaće sobe, njezin miris ili teksturu odjeće koju nosite, piše The Guardian, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike