5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš o koroni, eventualnim propustima i smrti dječaka: Prvi test je bio...

Beroš o koroni, eventualnim propustima i smrti dječaka: Prvi test je bio negativan, možda čak i dva

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas nakon smrti desetogodišnjeg dječaka pozitivnog na Covid u Zagrebu kako prema medicinskoj dokumentaciji koja mu je dostavljena tijekom jutra za sada ne može reći da je bilo ikakvih propusta u njegovom liječenju, prenosi HRT.

Beroš je rekao da je smrt dječaka jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije.

– Izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja, rekao je Beroš, dodavši da je zasad dobio najveći dio dokumentacije, ali da zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne može sve iznositi.

Naveo je da je dječak bio pozitivan na Covid te da je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je opisana u dječjoj dobi – prema literaturi, u dobi od dvije do 15 godina moguće je ovakvo zbivanje.

– To zbivanje trigerirano je samom infekcijom, međutim, dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, i srce, i pluća, i bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Najvjerojatnije se to dogodilo i u ovom slučaju, rekao je Beroš, dodavši da se do kraja analiza ipak ne može apsolutno tvrditi da je to istina, ali da su prema dosadašnjim izvještajima stvari otprilike takve.

“Prvi test je bio negativan, možda čak i dva”

Beroš je naveo da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te da je dominirala probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran, ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda.

– Prema onoj medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljena tijekom jutra za sada ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete zaprimljeno, adekvatno obrađeno, prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru, rekao je Beroš, dodavši da su pedijatri i liječnici obiteljske medicine upoznati s ovakvom mogućom reakcijom.

U ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva, naglasio je također ministar.

Upitan o mogućnosti popuštanja mjera rekao je da je u ovom trenutku naše epidemiološko stanje iznimno zadovoljavajuće, što nam dozvoljava da eventualno razmišljamo i o relaksaciji, iako većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju. Naglasio je da se radi o vrlo dinamičnom i zahtjevnom procesu te da eventualni planovi mogu pasti u vodu u slučaju promjene okolnosti, piše HRT.

MIS-C: Što je to dovelo do smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronom

Najnovije

Još iz rubrike