4.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Andrija Mohorovičić donio je opremu za potrese još 1908.

Andrija Mohorovičić donio je opremu za potrese još 1908.

Do ožujka 2020., kad je Zagreb zadesio jak potres, a još razorniji krajem godine i Baniju, malo tko znao išta o seizmologiji. Novonastali interes za tu znanost otkrio je, međutim, i blaga u podrumu Geofizičkog zavoda PMF-a u Zagrebu.

Zahvaljujući svojem znanju, utjecaju, ali i ondašnjoj Austro-Ugarskoj, državi koja je prema znanosti bila darežljiva, veliki je Andrija Mohorovičić početkom 20. stoljeća u Zagreb dopremio u to doba najmoderniju seizmološku opremu.

Stigla je 1908. na Grič i služila sve do 1990. godine, dakle više od 80 ljeta. Da zatreba, mogla bi seizmolozima služiti i danas, toliko je kvalitetna i izdržljiva.

– Da, sva je Mohorovičićeva oprema još dobra i mogla bi poslužiti svrsi iako su današnji uređaji mnogo napredniji – kaže Ivica Sović, predavač i seizmolog s PMF-a.

Provodi 24sata kroz mali muzejski prostor fakulteta i priča kako je Mohorovičić bio ne samo izuzetan znanstvenik nego i, očito, poduzetan čovjek.

– Sve što je tražio od države, on je i dobio, zato što su u Beču sjedili činovnici koji su radili svoj posao i razumjeli potrebe znanosti. A od 1918. počela je ona ‘lako ćemo’, po kojoj živimo i danas – kroz smijeh opisuje profesor.

Pokazuje seizmografe koji su stigli baš uoči potresa na pokupskom području 1909. godine i zabilježili ga.

Štoviše, zabilježili su i Veliku sibirsku eksploziju iste te godine, kao i potrese u Italiji.

Sve je to Mohorovičiću pomoglo u njegovim kasnijim velikim spoznajama o postojanju Zemljine kore i plašta, na temelju kojih se seizmologija dalje razvijala.

– U Beču ove seizmografe više uopće ni nemaju, a naši su, evo, uščuvani. Riječ je o velikim raritetima – priča prof. Sović.

Danas našim seizmolozima štošta nedostaje jer imaju 17 seizmografa u državi, a trebalo bi ih biti barem stotinu. Mohorovičić se, duboko u zemlji koju je proučavao, vjerojatno hvata za glavu od muke.

Turska, koju je lani u listopadu zadesio potres od 7 prema Richteru, ima više od 1100 seizmoloških postaja. No mnogo opreme značilo bi i mnogo stručnjaka, a mi imamo samo osam seizmologa u cijeloj Hrvatskoj, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike