2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tamni način rada mobitela neće baš puno pomoći vašem vidu

Tamni način rada mobitela neće baš puno pomoći vašem vidu

Ako ste zabrinuti za zdravlje svog vida, velika je vjerojatnost da vam je rečeno da svoje elektroničke uređaje stavite na tamni način rada kako biste zaštitili oči. No, prebacivanje na tamni način vjerojatno neće puno pomoći vašem vidu.

Evo što trebate znati o tome je li mračni način doista bolji za vaše oči.

Tamni način rada omogućuje vam da uobičajeno bijelu ili svijetlu pozadinu na uređajima promijenite u tamniju, obično crnu. Pozadina će biti tamna, a tekst svijetli, suprotno od uobičajenog. Da biste svoj uređaj prebacili u tamni način rada, idite u postavke uređaja gdje su postavke zaslona i svjetline. Tu ćete se moći prebaciti u tamni način rada. Neke aplikacije imaju i vlastiti tamni način rada koji se nalazi u vlastitim postavkama aplikacije.

Iako se možda osjećate kao da vam mračni način može malo olakšati rad, malo je vjerojatno da će spriječiti simptome naprezanja očiju poput glavobolje i suhoće očiju.

– Tamni način rada smanjit će razinu plave svjetlosti koja se emitira sa zaslona elektroničkog uređaja, ali vjerojatno ne u mjeri koja će utjecati na bilo kakav štetni učinak plavog svjetla na makulu (žuta pjega) – kaže dr. Brian M. DeBroff, direktor operacija katarakte i intraokularne leće na oftalmologiji Yale Medicine. Makula se nalazi u središtu vaše mrežnice i presudna je za zdrav vid. Starosna degeneracija makule jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida.

Debroff kaže da su tipične razine plavog svjetla koje dolaze iz potrošačke elektronike beznačajne u smislu rizika od štete mrežnici ili degeneraciji makule. Osim toga, nema znanstvenih dokaza koji su dokazali da mračni način rada može smanjiti naprezanje očiju. Ozbiljna oštećenja oka ili komplikacije zapravo nisu rizik kod upotrebe uređaja.

Iako tamni način rada možda neće pomoći u zaštiti vida, može vam pomoći da brže zaspite ako često koristite elektroničke uređaje prije spavanja. Korištenje uređaja koji noću emitiraju plavu svjetlost može povećati vašu budnost, što će vam otežati san. Budući da tamni način rada može smanjiti plavo svjetlo, on noću može biti posebno koristan.

To je zato što se vjeruje da plavo svjetlo suzbija melatonin, hormon koji pomaže u spavanju. Na primjer, jedno malo istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da plavo svjetlo potiskuje melatonin dvostruko dulje od zelenog svjetla. Međutim, potrebno je više istraživanja i veće studije kako bi se ta tvrdnja učvrstila.

– To da plavo svjetlo može utjecati na proizvodnju melatonina i cirkadijskih ritmova je popularna tvrdnja, ali to također tek treba biti znanstveno dokazano – kaže DeBroff.

Iako nema mnogo drugih zdravstvenih blagodati tamnog načina rada utemeljenih na znanosti, ono može:

Pomoći uštedjeti bateriju

Smanjiti odsjaj zaslona

Olakšati prilagodbu zaslonu dok svoj uređaj gledate u mračnoj sobi

Tamni način rada možda je osobna preferencija za neke, ali nije nužno bolja za vaše oči. Također nije zamjena za bolje metode za smanjenje naprezanja očiju, kaže DeBroff. Da bi spriječili i liječili naprezanje očiju, on preporučuje:

Svakih 20 minuta odmarajte oči od zaslona

Prilagođavajte veličinu teksta na zaslonu tako da ga je lakše čitati

Nosite odgovarajuće naočale za vid

Koristite umjetne suze kako biste spriječili isušivanje

Ako vam ovi savjeti ne ublažavaju naprezanje očiju, trebate se obratiti očnom liječniku, piše Insider, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike