11.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Borić: Plenković bi trebao vidjeti dolaze li provokacije od dijela otpadnika iz...

Borić: Plenković bi trebao vidjeti dolaze li provokacije od dijela otpadnika iz HDZ-a

Predsjednik Zoran Milanović jučer je napustio obilježavanje VRO “Maslenica ’93.“, nakon što je doznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja ‘Za dom spremni’. Rada Borić, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka, istaknula je u Novom danu kako zabrinjava prva izjava premijera, koji je kazao da pred izbora takve provokacije dolaze s lijevog spektra.

“Prije bi trebao vidjeti dolaze li od dijela otpadnika iz HDZ-a… Izrijekom je rekao da takve provokacije dolaze iz lijevoga spektra. Zanimljivo, da bi provokacije sa ‘ZDS-om’, došle iz lijevoga spektra”, rekla je Borić.

“Stalno se govori o interpretacijama. Nije u pitanju samo znakovlje i pozdrav ustaškog režima, vidimo da se na neki način normaliziralo tijekom 30 godina i omalovažavati žrtve, umanjivati njihov broj i patnje…”, dodala je.

Kaže kako smo relativizirali i osnažili upravo ono što ne bismo trebali.

“Zabrinjava da ne možemo donijeti nijednu pravu odluku. Opet smo vratili ustaše i partizane, borim se protiv toga da stalno radimo ravnotežu – koga nam je dosta iz ovog dijela para? Antifašistički pokret upisao je Hrvatsku u pobjednicu drugog svjetskog rata”, govori Rada Borić.

U Židovskoj općini Zagreb jučer je održan sastanak predstavnika saborskih klubova oko inicijative za izmjenama i dopunama KZ-a vezano uz sankcioniranje promicanja ustaškog režima, znakovlja i pozdrava. Na sastanku nije bio nitko iz Kluba Mosta ni iz Domovinskog pokreta.

Na sastanku su raspravljali o vrsti zakonskog okvira koji bi mogli napraviti “da ova priča ode u povijest”.

“Kada kolege iz desno desnog spektra govore o ovom događaju, zaboravljaju da je HOS ’93. bio rasformiran, i sami bi mogli pogledati što je o HOS-u govorio predsjednik Tuđman…

Prošlo je previše vremena, uvijek se govori o pravom trenutku. Pravi trenutak smo propustili. Dogodila se normalizacija svega onoga što je trebalo biti u ropotarnici povijesti”, poručila je Borić.

Najnovije

Još iz rubrike