8.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava HZJZ objavio: Evo tko od odraslih ima pravo na besplatno cjepivo protiv...

HZJZ objavio: Evo tko od odraslih ima pravo na besplatno cjepivo protiv pneumokoka

Osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, kao i ljudi slabijeg imuniteta zbog neke osnovne bolesti, ili lijekova koje primaju, kao što su imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvora, imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv pneumokoka, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo HZJZ. Oni dobivaju tzv. polisaharidno pneumokokno cjepivo.

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 i na temelju procjene potrebnih količina nabavlja se cjepivo centraliziranim putem za osobe s indikacijama, pojašnjava epidemiolog prim.dr.sc.Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

No konjugirano pneumokokno cjepivo je preporučeno i besplatno za cijepljenje svih osoba od dva mjeseca starosti nadalje sa sljedećim medicinskim indikacijama:

funkcionalna ili anatomska asplenija

imunokompromitirane osoba (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)

imunokompetentne osobe s kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora (CSL)

infekciji/istjecanja CSL-a

Cijepljenje zdravih osoba starijih od 65 godina protiv pneumokoka nije predviđeno Programom 2, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike