2.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Skandal kod Dubrovnika: Policajke prijavile načelnika da ih je seksualno uznemiravao

Skandal kod Dubrovnika: Policajke prijavile načelnika da ih je seksualno uznemiravao

Načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle prijavljen je za seksualno uznemiravanje najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, piše Index.hr.

Prijavile su ga unutarnjoj kontroli MUP-a te uredu za ravnopravnost spolova. – Načelnik žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima. Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla – prepričali su djelatnici postaje koji su željeli ostati anonimni. Načelnik je ponekad dolazio u noćne smjene u obilazak i tada je redovito izdavao zapovijed da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

MUP je za 24 sata potvrdio da su proveli istragu.

– Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice utemeljeni. U skladu s tim, izvješće o svemu utvrđenom dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu. Također, o svemu utvrđenom pisanim putem izviještena je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (22. listopada 2020.), Pučka pravobraniteljica (8. prosinca 2020.), a 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku – priopćili su iz MUP-a.

Najnovije

Još iz rubrike