21.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U Mečenčanima se nakon potresa otvorila 41 rupa, geolozi ispituju tlo

U Mečenčanima se nakon potresa otvorila 41 rupa, geolozi ispituju tlo

Nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u pojedinim mjestima počele su se otvarati ogromne rupe. Reporter N1 televizije Elvir Mešanović u Mečenčanima je razgovarao s gospođom Zdenkom u čijem se dvorištu otvorila rupa nakon potresa.

“Rupa se pojavila dva dana nakon potresa, vidjela sam baš trenutak kad se pojavila. Od male rupe se širila u par sati do ove veličine. Dolaze i stručnjaci i civilna zaštita i svi koji su trebali doći su dolazili”, rekla je Zdenka i dodala:

“Djeca su više od potresa uplašena jer se često osjete podrhtavanja. Što se tiče rupe, optimistična sam i vjerujem da će na tom završiti. Stručnjaci su ti koji će dalje utvrditi ima li još rupa, a ja želim vjerovati da nema”, kazala je Zdenka.

Za sada je prijavljeno 36 rupa, a geolozi ispituju kakvoću tla kako bi utvrdili je li neke obitelji potrebno preseliti u slučaju širenja ovih rupa.

“Došli smo kao podrška geolozima koji mjere tlo. Ako se nešto dogodi, mi smo tu za pomoć i osiguravanje. Geolozi mjere kakvoću tla i tako znaju predvidjeti eventualne daljnja poremećenja u tlu. Pojavljuju se nove rupe, a na takvom smo tlu da se svaki trenutak može javiti novi potres i u bilo kojem trenutku smo tu da pomogne i osiguravamo ih”, rekao je Darko Prižmić iz HGSS-a.

Geofizičar Božo Padovan naveo je da je najveća rupa u Mečenčanima duboka oko 12 metara, a široka oko 25 metara.

“Mjerili smo otpornost ovog tla, danas radimo seizmička istraživanja, to su metode koje prodiru u dubinu do 40 metara te ćemo njima dobiti uvid u podzemlje”, kazao je Padovan.

Rekao je da je ovo očekivana pojava.

“Ispod toga se nalazi vapnenac. U taj vapnenac se urušava ovakav materijal. Ono što smo ustanovili jest da je ispod razlomljena stijena i možemo pretpostaviti gdje je taj materijal otišao”, dodao je Padovan.

“Čuo sam da je evidentirano i snimljeno 41 rupa do sada.”

Padovan je istaknuo da su ovo procesi koji bi se i inače događali, ali ih je potres ubrzao.

Najnovije

Još iz rubrike