15.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vremenska prognoza: Južina odmaže, ali i pomaže

Vremenska prognoza: Južina odmaže, ali i pomaže

U utorak započeta južina – koja će potrajati do vikenda – nekima bi mogla smetati, prouzročiti glavobolje, razdražljivost i druge tegobe pa se preporuča izbjegavanje suvišnih napora te redovito uzimanje terapije. No, mnogima će, vjerojatno ponajviše na potresom nastradalom području, južina i porast temperature donijeti i poboljšanje stanja jer će izostati hladnoća i temperaturni “minusi”, koji su u prošlome tjednu gdjekad bili čak i cjelodnevni.

No, osim za siječanj iznadprosječne topline, do vikenda ćemo imati i sve češću oborinu – i to većinom kišu, najprije na Jadranu i uz njega, od petka i u sjevernijim krajevima, a već sada valja upozoriti i na veliku vjerojatnost snijega u gorju potkraj ovoga tjedna i početkom novoga.

Prije toga će čestih upozorenja biti zbog povremeno jakog pa i olujnog jugozapadnog i južnog vjetra, na Jadranu i juga, pa će osobito od četvrtka poslijepodne do subotnjeg prijepodneva biti i poplavljenih riva.

A HGSS – Hrvatska gorska služba spašavanja upozorila je i na opasnosti koje sljedećih dana prijete u gorju. Ne zanemarujte ih!

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa – prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb – pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti “osvježenu” emisiju “Vrijeme” – svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu djelomice sunčano i toplije, uz južinu, te ponegdje malo kiše…

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U srijedu na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano i toplije nego u utorak. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Za siječanj iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar. I na području Banovine djelomice sunčano, ujutro uz temperaturu od 0 do 2 °C, a najvišu dnevnu između 8 i 10 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju i pretežno oblačno. Mjestimice će biti kiše, a ponegdje u najvišem gorju moguća je susnježica i snijeg. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na udare mjestimice i olujan. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, na moru između 5 i 8 °C. Najviša dnevna od 4 do 7 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali ponegdje može pasti i malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno jugo, potkraj dana mjestimice i jako, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 9 do 14 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje uz povremeno umjerenu naoblaku ponegde može pasti i malo kiše. Puhat će umjereno, prema kraju dana mjestimice i jako jugo.”

Sljedećih dana još toplije, uz južinu, te sve češću kišu, ponegdje i obilniju

“Do petka u unutrašnjosti jačanje južine uz zamjetan porast temperature zraka. U četvrtak malo kiše past će uglavnom u gorskim krajevima, a potkraj petka i u subotu mjestimice i obilnija kiša, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu idućih dana promjenjivo i nestabilno, ponegdje s kišom, posebice u petak i subotu i obilnijim pljuskovima. Jako i olujno jugo i južni vjetar, koji će vjerojatno najjači biti u petak – u subotu će oslabjeti.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike