7.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Talijanski ugostitelji masovno otvaraju restorane unatoč mjerama: Neka vlada pošalje policiju na...

Talijanski ugostitelji masovno otvaraju restorane unatoč mjerama: Neka vlada pošalje policiju na nas

Italija je usvojila trosmjerni sustav ograničenja neposredno prije Božića i od tada mijenja mjere na regionalnoj osnovi, ovisno o najnovijim podacima o stopi zaraze koronavirusom. Restorani i kafići u nekoliko regija bili su prisiljeni zatvoriti kako bi se izbjegle situacije masovnijih okupljanja prilikom kojih se ne bi poštivale epidemiološke mjere.

No, nekoliko tvrtki u cijeloj zemlji počelo je prosvjedovati tražeći od vlade “jasnija” i poštenija pravila. Rimski ugostitelj Max Vietri držao je otvorenim svoj pizzeriju unatoč mjerama protiv Covida koje su trenutno na snazi ​​u tom gradu.

Govoreći za Euronews, gospodin Vietri je rekao: “Ne želim više zatvarati. Možete ovo nazvati građanskim neposluhom ali ja se moram brinuti za vlastitu egzistenciju. Vlada mora imati jasna pravila za sve poduzetnike. Ne mogu neke industrije biti otvorene, a neke ne. Vlada mijenja pravila svaki dan. Ovo je apsurdno i nema veze s logikom. Tome u prilog ide činjenica što nam gosti dolaze. Nitko ne smatra da bi restorani i kafići mogli biti žarišta. Propadamo zbog suludih pravila”.

Drugi talijanski ugostitelj Armando Minotti kazao je da je spreman platiti kaznu, ali da će svoj restoran držati otvorenim. “Ovo je pristojan prosvjed iako nas se želi proglasiti teroristima. Kad dođu COVID redari ja ću ih pustiti u objekt, neka mi napišu kaznu i pozovu policiju. Ali ja ću svoju pizzeriju držati otvorenom”, kazao je Minotti.

Inače, diljem Italije već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”. Restorani, pubovi i kafići širom Italije smiju ostati otvoreni za javnost samo u onim regijama koje su označene od strane Vlade kao žute zone, ali su ugostitelji u tim zonama svedeni na pripremu hrane za van ili dostavu.

Pet talijanskih regija trenutno je pod najnižom razinom ograničenja, dok je 13 srednjeg rizika. Lombardija, Sicilija i autonomna pokrajina Bolzano od nedjelje će prijeći na najvišu razinu ograničenja, prenosi Večernji.

Premijer Giuseppe Conte upozorio je da je Italija na putu da doživi treći val pandemije ukoliko se ne poštuju mjere socijalnog udaljavanja. Conte je nedavno u talijanskim medijima najavio mogućnost donošenja još strožih mjera: “Nagli porast infekcija dolazi i nama nakon Velike Britanije, Irske i Njemačke. “Neće biti lako, još uvijek se moramo žrtvovati.”

Najnovije

Još iz rubrike