Rezultate možete dobiti na mobitel: Znanstvenici osmislili uređaj koji može detektirati antitijela za koronu u 15 sekundi

Istraživači s američkog Sveučilišta Carnegie Mellon otkrili su da je moguće detektirati prisutnost antitijela na koronavirus u samo 10 do 15 sekundi, prenosi Notizie scientifiche.

Osmislili su uređaj zasnovan na platformi od biosenzora izgrađenoj od nanomaterijala pomoću kojih je moguće u nekoliko sekundi otkriti specifična antitijela koronavirusa. Uređaj je detaljno opisan u studiji objavljenoj u časopisu Advanced Materials.

On može identificirati prisutnost i rast koncentracije proteina S1 i to analizom jedne kapljice krvi, čak i one vrlo sitne, od pet mikrolitara.

Također, koncentracije otkrivanih protutijela mogu biti izuzetno niske, oko 0,15 nanograma po mililitru. Njihova detekcija provodi se elektrokemijskom reakcijom, a uređaj može direktno poslati rezultate na mobilni uređaj, odnosno pametni telefon, gotovo u realnom vremenu.

“Koristili smo najnovija dostignuća po pitanju materijala i proizvodnje poput 3D ispisa čestica kako bismo osmislili uređaj koji brzo otkriva antitijela za Covid-19”, pojasnio je Rahul Panat, profesor strojarstva na Sveučilištu Carnegie koji sudjeluje u projektu.

Istraživači napominju da uređaj ima nisku stopu pogrešaka te da je ovakav test prijenosan, jeftin te da bi mogao biti veliki iskorak za suzbijanje širenja koronavirusa, ali i generalno za suzbijanje širenje drugih zaraznih bolesti, prenosi RTL.

Share This Article