24.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dragan Čović: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju...

Dragan Čović: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović u intervjuu za portal Klix.ba odgovara na najaktualnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Centralno izborno povjerenstvo.

– Za mene je CIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su proračunato donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu vjerovati takvoj instituciji. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Zahtjevao sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se završe u ovom gradu, da se listići ne nose nigdje. I onda nam se na dan izbora dogodi da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju promatrača, kaže Čović.

Kaže da će HDZ formirati vladu s onima s kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

Ponudio sam svima koji žele imati moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić bit će gradonačelnik, nema tko drugi biti, ističe.

Na pitanje kako vidi prijedlog Bh. bloka da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara Čović kaže:

– Razne ideje postoje, ali ja ne vidim kompetentniju osobu da bude gradonačelnik od Marija Kordića.

Čović također odgovara na pitanje što će se dogoditi ako Kordić ne bude izabran za gradonačelnika, hoće li to uvjetovati funkcioniranje ostalih razina vlasti.

– Pa zašto bi uvjetovali. Pa, Federacija je blokirana dvije godine. Krivi su oni koji su kompromitirali vrijednosti ustava BiH, odnosno partneri s kojima u posljednjih pet godina nismo uspjeli postići dogovor o Izbornom zakonu “, ističe predsjednik HDZ-a.

Činjenica je da godinama HDZ BiH dominira među Hrvatima u BiH. Čini se da u ovom nacionalnom korpusu ne postoji oporba HDZ-u.

– Stavio sam politički subjekt koji bi trebao dobiti podršku svojim radom. Ali kad razgovaramo o meni, reći ću vam da sam nekih sedam ili osam dana prije izbora u Mostaru, na sastanku s gospodinom Johannom Sattlerom i Ericom Nelsonom, rekao gospodinu Izetbegoviću da će HDZ dobiti 14 ili 15 mjesta, a vi sedam, osam ili devet. mandat. Nudim vam da odmah napravite dvotrećinsku većinu. Ako je obrnuto, opet se slažem da napravimo većinu s vašim gradonačelnikom.

Jednom kada se utvrde konačni rezultati za Mostar, započeti će razgovori o raspodjeli funkcija.

– Dosad sam obavio desetak razgovora, a niže razine će se složiti oko funkcija. Uvjeren sam da u Mostaru moramo odmah formirati dvotrećinsku većinu, usvojiti statut, jer ga nemamo i funkcionirati s gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na brojanja i devalvacije. Prvog dana uskraćeno nam je 2.000 glasova u raznim igrama. Krađa ne znači samo da je netko dodao preferencije, već znači i da su mnogi glasački listići nestali, da su listići popunjeni na haubama automobila i slično. E, sad je moja vještina hoću li uspjeti postići dvotrećinsku većinu, a ako ne, postoji, kao i prošli put, dvotrećinski prvi krug, zatim drugi krug i treći krug većine, ali nadam se da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika, rekao je Čović.

Odgovorio je i na pitanje želi li treći entitet.

– Pa, da sam ga želio i zagovarao, već bih ga i imao. Ono za što se zalažem je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. Činjenica da netko različitim okretanjima daje drugačiju dimenziju, pa kad nešto kažem, to je kao treći entitet, kaže Čović.

Ponovio je ranije poznati stav da bi svaka nacija trebala glasati, kao što kaže i o svom članu Predsjedništva BiH.

– Nije važno koga će Hrvati odabrati, hoće li odabrati Sejdića, Komšića ili nekoga drugog, nije bitno, na Hrvatima je. Točno je i da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i drugi. A što se tiče trećeg entiteta, založio sam se da se FBiH i RS nadoknade i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je odavno zastarjelo, istaknuo je Čović.

Tvrdi da su priče o njegovom pristupu Miloradu Dodiku pogrešna percepcija.

– Pa, redovito razgovaram s gospodinom Izetbegovićem kao svojim najboljim prijateljem. Tri puta godišnje sjedim s Miloradom Dodikom, a s Izetbegovićem 23 puta. Ali kad sjedim s Dodikom, to je tema, a kad sam s Izetbegovićem, to me nikad ne zanima. Logično je da o svemu razgovaram s Izetbegovićem, pa razgovarali smo prije tri-četiri dana.

Na putovanjima u Beograd s Dodikom ne vidi nikakvu senzaciju.

– Očito mi netko daje posebno značenje i ulogu u BiH. Pa, redovno odlazim u Crnu Goru i to niko ne najavljuje, a razgovaram s predsjednikom te države. Ali išao sam te noći s Aleksandrom Vučićem i to je bila tema svih tema. Kad sam u Zagrebu, to više nije tema, nemojte je objavljivati.

Tvrdi i da se nije politički ogradio od Sarajeva?

– Kako ću se izvući kad o tome razgovaramo svaki dan, isključivo o Federaciji i isključivo s Bošnjacima. Pa ja uopće ne razgovaram sa Srbima. ”

Također objašnjava zašto je stari saziv Vlade FBiH, formiran nakon izbora 2014. godine, i dalje aktualan.

– Pa, u tome je problem, o tome razgovaram s Izetbegovićem. Na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo. Moja je ideja staviti na papir ono što želimo raditi u sljedeće četiri godine. Kažem Bakiru da ću pet stvari staviti na papir, a on neka stavi isti broj i završili smo priču. Ali formiranje savezne vlade, a da ne znamo što ćemo učiniti, ne uvlači me u nju. Pa što ćemo dobiti novi, isti premijer i zamjenici? Ovih ćemo dana intenzivno razgovarati o Izbornom zakonu i zagovarat ću svoj, a ne zanima me hoće li nam neko uskratiti pravo da biramo naše predstavnike, hoće li to biti SDP, DF ili SDA.

Tvrdi da mu koncept građanske BiH nimalo ne smeta.

– Zašto bih imao išta protiv. Građansku BiH imamo u svim općinama, gradovima, osim u Mostaru. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićene su obje nacije. Je li to tražio Dragan Čović? Pa, sve županijske skupštine i entiteti su građanski. Ostala su samo dva elementa u vezi s kolektivima, a to su domovi ljudi i Predsjedništvo BiH. To govori Ustav i kad se promijeni, poštivat ću ga. Tu se traži konstitutivnost. Ako netko to želi dodirnuti, reći ću to jasno. Ne vjerujem u građansku BiH kako SDA želi. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH ne može se zamisliti kao u nekim drugim zemljama EU, napominje Čović.

Prema njegovim riječima, BiH će se morati graditi u kombinaciji građanske i kolektivne.

Rekao je i da je sa Željkom Komšićem razgovarao na desetke puta.

“Posljednji put bilo je to prije otprilike šest ili sedam godina.” Dragan Čović može o svemu razgovarati s gospodinom Komšićem, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS-a ne može razgovarati s Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na zaključak da se ovo doživljava kao uvreda, Čović ističe:

– Ako 250 000 Bošnjaka glasa za vas, onda ste bošnjački član Predsjedništva. Da je za njega glasalo 100 000 Hrvata, bio bi hrvatski član Predsjedništva. Ali nažalost, možda 500 Hrvata nije glasalo za njega, to ne možete promijeniti. To je podvala Daytonu, iako neke stvari ovdje treba promijeniti, naglasio je.

Objasnio je i što znači pojam “stolni grad” kada spominje Mostar.

– A zašto bi nekome smetalo da imamo Sveučilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Sveučilišnu bolnicu. Naglašava se da su to hrvatske institucije, iako pripadaju i drugim narodima. To su sjedišta hrvatskih institucija. Kako Bošnjaci dominantno imaju sve ove institucije u Sarajevu, a Srbi u Banjaluci. To je i dalje samo jezični oblik, a Mostar je u srcu svih koji ga vole. Ni do sada u Mostaru Ljubo Bešlić nije mogao ništa bez Bošnjaka. Igrao je samo gradonačelnika, mogao je samo slikati. Institucije koje pripadaju Hrvatima kao konstitutivnom narodu mogu biti samo u Mostaru, i koliko god to nekoga iritiralo, reći ću da je to stolni grad, zaključio je Čović, piše Oslobođenje.ba

Najnovije

Još iz rubrike