12.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Varaždinska bolnica zatražila da bude druga COVID bolnica u Hrvatskoj

Varaždinska bolnica zatražila da bude druga COVID bolnica u Hrvatskoj

Varaždinska Opća bolnica poslala je Ministarstvu zdravstva zahtjev da postane COVID bolnica – druga takva u Hrvatskoj. Uz to njezine djelatnice primile su nagradu “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu”.

Sjever zemlje posljednjih dana bilježi značajan pad novooboljelih od koronavirusa. Veseli to što se rasterećuje bolnički sustav, u čakovečkoj bolnici više otpremljenih nego zaprimljenih pacijenata oboljelih od covida, javlja Regionalni dnevnik HRT-a.

“Prije dva tjedna taj postotak se kretao od 27 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih, prošli tjedan je to bilo 18,9 posto da bi u proteklih sedam dana to bilo 16,9 posto”, kaže Matija Posavec, međimurski župan.

“Trend smanjenja je velik, danas u bolnici imamo samo 80 pacijenata u odnosu na vrhunac kada smo imali 155. To je smanjenja hospitaliziranih pacijenata za gotovo 50 posto. Proteklih dana i dalje pratim trend većeg otpuštanja nego prijema”, izjavio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinšćak.

Varaždinska Opća bolnica iskazala se u najtežim danima kada je županija po incidenciji zaraze koronavirusom bila najlošija u Europi, a hospitalizirano je bilo gotovo 300 bolesnika, što bi rijetki sustavi izdržali, istaknuo je ravnatelj Nenad Kudelić.

“Budući da smo mi u Republici Hrvatskoj odmah iznad jedine COVID bolnice imali najviše hospitaliziranih pacijenata i budući da je 50 posto pacijenata koji su liječeni u našoj bolnici bili covid bolesnici, predložili smo ministarstvu zdravstva priznavanje privremene COVID bolnice”, dodao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Kakve su nadljudske napore uložili medicinski djelatnici, potvrdila je glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Nevenka Ivek. “Nitko od nas nije pitao za radno vrijeme, za dodatne smjene, i sve smo radili na dobrobit naših pacijenata.”,

Veliku žrtvu podnijeli su i djelatnici Odjela za infektologiju – stoga ne iznenađuje da su upravo sestra Nevenka Ivek i liječnica Elizabeta Dvorski primile nagradu Turističke zajednice grada Varaždina “Čovjek- ključ uspjeha u turizmu”.

Ovu nagradu doživljavam kao nagradu medicinskim sestrama i tehničarima hitnog prijema i zahvaljujem se i u njihovo ime, rekla je Ivek.

“Ona pripada medicinskom i nemedicinskom osoblju koje ne smijemo zaboraviti prošla je godina bila zahtjevna i izazovna i to je sve trebalo odraditi”, dodaje Elizabeta Dvorski, dr. med. voditeljica Odjela za infektologiju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike