Svjedočanstvo Zagrepčanina: Nije se ni opirao, a onda se okrenuo i naciljao mi u glavu, htio me ubiti

Ja sam mislio da je pljačka, da je nekome ukrao mobitel ili da je netko napadnut. Zadržao sam ga i rekao: ‘Doći će policija’. On se čak nije niti opirao. Prošla je jedna djevojčica i rekla da je sve vidjela, a ja sam joj rekao da da kolegi broj mobitela i da produži da se ne bi njezini roditelji brinuli. I onda se okrenuo i naciljao mi u glavu. Uspio sam se izmaknuti. Htio me je ubiti. I nije prošlo dvije-tri sekunde kad je opalio drugi hitac koji me pogodio. Pao sam. Pomislio sam da umirem. I to je to.

Ovo je dio iskaza vozača Čistoće kojeg je 27. siječnja prošle godine oko 18.40 sati na Bukovačkoj ranio Mario Horvat (31). Horvatu je jučer počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu pred vijećem kojim predsjedava sudac Zdravko Majerović. Horvat, koji je na suđenje doveden iz zatvora u Remetincu, kad mu je predočena optužnica odgovorio je:

– Ne razumijem baš sve, jer jedni kažu jedno, drugi drugo – odgovorio je na pitanje suca i prema dogovoru s braniteljem svoju će obranu iznijeti na kraju postupka. Od vozača Čistoće doznali smo i to kako im je to bila zadnja podjela kanti za biootpad toga dana i da su se zaustavili na Bukovačkoj kod kružnog toka. On je bio u kabini kad je primijetio da je počeo “blinkati” jedan automobil kojem se uključio alarm.

– Vidio sam da netko bježi, a moj kolega viče: ‘Držite ga! Držite ga!’ Taj muškarac je prošao kraj mene biciklom i u tom trenutku ja sam ga primio rukom za rame i on je samo pao, ali više je nekako čučao. Stajao sam iza njega i držao ga za ramena. U trenutku kad sam ja izišao iz kamiona on je bio udaljen od mene možda nekih pet metara. Nisam ni trčao prema njemu – ispričao je Josip Smiljčić.

Horvatovu odvjetniku bilo je jako bitno da odgovori je li ga on srušio s bicikla kad ga je primio za rame ili je Horvat sam pao, ali Smiljčić koji još uvijek osjeća posljedice teškog ranjavanja na to nije mogao izričito odgovoriti. Nakon što je ranjen jedna žena koja je prolazila automobilom prevezla ga je do obližnjeg KBC-a gdje mu je spašen život, a o toj dramatičnoj večeri još je rekao: – Možete misliti kako mi je bilo. Ja krvarim, a došla je moja trudna supruga koja je bila u šoku od svega.

Horvat je tvrdio da su on i trojica njegovih kolega bili njemu na leđima pet minuta, da su ga tukli i psovali mu majku te da je on pucao kako bi se oslobodio tog pritiska. Nakon što je ranio vozača Čistoće pobjegao je, ali je za njim potrčao umirovljeni časnik Tigrova S. V. koji ga je pratio sve do njegove kuće i policiji dao dragocjene podatke o bjeguncu kojeg su uhitili policajci. Horvat je te večeri provaljivao u Land Rover njemačkih oznaka, a J. Smiljčić je predložen za nagradu Grada Zagreba, piše Jutarnji.

Facebook Komentari