Niste ljubitelj ribe? Onda biste trebali jesti više ovih namirnica

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju s bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma. One pomažu u kontroli krvnog tlaka, ublažavaju bol u zglobovima i podižu raspoloženje. Najpoznatiji izvor su ribe poput tune, sardina i lososa, a preporučuje ih se jesti dva do tri puta na tjedan.

Preporučeni dnevni unos jest 500 miligrama na dan, a oni koji ne vole ribe mogu to nadoknaditi chia sjemenkama, bundevom, sjemenkama lana i orasima.

Chia sjemenke

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su chia sjemenke koje osim tog sadrže više kalcija nego mlijeko. Jedna porcija chia sjemenki sadrži pet grama omega-3 masnih kiselina što je više nego losos. Suptilnog su okusa i mogu se dodati jogurtu, salatama i zobenim pahuljicama.

Sjemenke lana

Četvrtina šalice sadrži oko sedam grama omega-3 masnih kiselina. Preporučuje ih se uvrstiti u prehranu jer štite srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Od toga će profitirati i nokti kojima su neophodne masne kiseline za dobro zdravlje.

Orasi

Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni tlak. Četvrtina šalice sadrži oko 2,8 grama omega-3 masnih kiselina, piše Prevention.

Bundeva

Bundeva i njezine sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina te vitamina A i C. One štite zdravlje srca i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovito jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, rjeđe depresivni pa ih se preporučuje jesti najmanje dva puta na tjedan, prenose 24sata.

Facebook Komentari