Jednostavno i izvedivo – savjeti za uštedu na kućnom budžetu

Foto: Unsplash

Vrijeme oko Nove godine savršeno je za pregledavanje vašeg kućnog budžeta i procjenu gdje još možete uštedjeti. Ako se mučite s novcem, to će vam pomoći da se izvučete iz dugova, a možda ćete pronaći i način da povećate svoju ušteđevinu, kaže Andrew Johnson, stručnjak za financije iz britanske tvrtke Money and Pensions Service.

Tijekom ‘rezanja’ kućnog budžeta morate se orijentirati na bitna područja: hrana, telefonski ugovori, odjeća, struja, internet te ostali kućni računi.

Stručnjaci su za The Sun podijelili svoje savjete kako uštedjeti na kućnom budžetu:

Telefoni

Problem:

U teškoj financijskoj situaciji dobro je pogledati možete li nekako smanjiti svoje postojeće račune.

Može li vaš telefonski ugovor biti povoljniji kod nekog drugog operatera? Posebno je važno obratiti pozornost na to kada vam se bliži kraj ugovora.

Rješenje:

Pogledajte kakvi su sve ugovori dostupni na tržištu, ili pokušajte pregovarati s vašim operaterom o povoljnijim uvjetima.

Hrana

Problem:

Cijena hrane uvijek raste i ponekad izgleda kao da ta stavka u budžetu raste sama od sebe.

Rješenje:

Kupujte namirnice koje su na sniženjima ili marke robnih kuća, koje su redovito jeftinije od brendiranih proizvoda. Uz to, prekopajte i svoj zamrzivač, možda tamo još ima hrane na koju ste zaboravili.

Također, planirajte obroke tako da za pripremu možete iskoristiti većinom stvari koje već imate kod kuće.

Bitno je i da se striktno držite popisa kada idete u dućan kako ne bi potrošili više nego ste planirali.

Kućni računi

Problem:

Neke račune ćemo jednostavno uvijek morati plaćati, poput onih za vodu, grijanje i slično. No postoji način kako i tu možete uštedjeti.

Rješenje:

– Prvi korak je da počnete pratiti sve svoje prihode i troškove. Nakon toga, pokušajte prepoznati područja u kojima možete uštedjeti. Dobar početak je pogledati imate li neke ugovore koji bi bili jeftiniji kod druge tvrtke, možete li refinancirati možebitne kredite i slično – savjetuje Andrew Johnson.

Kod kuće možete uložiti u štedljive žarulje i gasiti svjetla i uređaje kada niste u prostoriji ili ih ne koristite. Na računu će se vidjeti i ako se odlučite minutu kraće tuširati ili ako stavljate kuhati vode točno koliko vam je potrebno za jednu šalicu, a ne više i slično.

Ukoliko imate problem s kupovinom preko interneta, jednostavno izbrišite takve aplikacije.

Još jedan dobar savjet za uštedu je kuhanje za nekoliko dana. Uvijek je jeftinije napraviti nekog jela više, nego tri različita obroka, prenose 24sata.

Facebook Komentari