Horvat: Za obnovu nakon potresa dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je kako ćemo mjesec dana nakon katastrofe koja se dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji u Narodnim novinama imati jasna pravila ponašanja kako organizirati obnovu. Dodao je da kompletno osigurani financijski aranžman za obnovu Vlada još nema.

“Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna – kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun. Idemo prema Nacionalnom programu oporavka kroz koji ćemo također u poglavlju 7. zatražiti određene financijske aranžmane u obliku bespovratnih sredstava, ali i zajmova”, rekao je Horvat za HRT.

Podsjetimo, Vlada je donijela izmjene Zakona o obnovi, prema kojima će se njegove odredbe primjenjivati i na Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju. Obnovu oštećenih i razrušenih objekata na tom će području u cijelosti financirati država.

Horvat je rekao da je jasno utvrđena distinkcija kojim će se omjerima država uključiti u kojem području u sufinanciranju.

“Na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u segmentu konstrukcijske obnove smo imali omjere 60-20-20, na ovom području na kojem je proglašena katastrofa država će se uključiti sa sufinanciranjem 100 posto obnove”, pojasnio je.

Kaže da u ovom trenutku još nemaju procjenu štete. Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova.

“Zahtjeve smo počeli zaprimati nekoliko dana prije Božića, kroz koji dan imat ćemo i generirane prve odluke. Ono što se i dan danas analizira jest kompliciranost zahtjeva i svih dokumenata koji kao prilozi moraju biti podneseni da bismo validirali zahtjev i temeljem njega izdali odluku. Radimo na uputi kojom ćemo građanima olakšati popunjavanje zahtjeva”, poručio je Horvat.

Rekao je da će već idući tjedan uputiti prva četiri službenika u prostore Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Petrinji kako bi pomogli građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu, prenosi N1.

Facebook Komentari