Država će u cijelosti financirati obnovu na potpomognutom području na kojem je bio potres

Vlada je usvojila izmjene Zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i proširila ga na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

– Izmjenama se usklađuje zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastalih okolnosti povezanih s potresima 28. i 29. prosinca, zemljopisno se proširuje važenje Zakona na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županije. Zakonom se obuhvaćaju i štete nastale 28. i 29. prosinca na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije – istaknuo je ministar graditeljstva Darko Horvat dodajući da se tako i Fondu za obnovu proširuje nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

– A Republika Hrvatska na potpomognutom području, u kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. U provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutom području pogođenom katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje – rekao je.

Potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline, dodao je, obnovit će se na temelju programa koji će izraditi Ministarstvo kulture u suradnji s lokalnim jedinicama.

– Pravila ovog Zakona primjenjivat će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena u zakonske odredbe i sam naziv Zakona – naglasio je.

Kod financiranja obnove u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, istaknuo je Horvat, uzeta je obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama, a koje su proglašene i potpomognutim područjem.

– Iz navedenog razloga su stanovnici navedenog područja izuzeti od financiranja obnove – naglasio je, pišu 24sata.

Facebook Komentari