17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Demanti na članak „Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj...

Demanti na članak „Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj da ne odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori“

Urbroj: 1-4-21-4-2-17
U Zagrebu, 13. siječnja 2021.

Predmet: Demanti na članak portala Hrvatska-danas.com od 10.01.2021.

Poštovani,

s obzirom da je na portalu www.hrvatska-danas.com dana 10. siječnja 2021. u članku pod naslovom „Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj da ne odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori“ naveden niz netočnih informacija koje čitatelje mogu navesti na pogrešne zaključke, molimo vas da objavite ispravak netočnih navoda i insinuacija, na isti način na koji je objavljen i članak na koji se referiramo, te ga prenesete u cjelovitom obliku.

Podsjećamo, u navedenom članku prenese su izjave načelnika općine Novi Grad Miroslava Drljače koje je dao za agenciju SRNA, a u kojem govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može „očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora“, što nije točno.

Točno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovito te su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska postaja, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitanja sa seizmološke postaje su javno dostupni i objavljivani u slučaju zamijećenih potresa u najbržem mogućem vremenu. Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine. Uz izvještaje seizmografskih službi koji su javno dostupni, a u cilju detaljnog informiranja od strane naše ustanove napravljen je detaljan izvještaj nakon navedenih potresa s rezultatima zabilježenim na seizmološkoj postaji Čerkezovac. Izvještaj je 30. prosinca 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. siječnja 2021. na web stranici www.radioaktivniotpad.org u članku pod naslovom „Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0,49 m/s2“.

Na istoj stranici objavljen je i iscpran izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30. 12. 2020. godine, prema kojem nisu zamijećena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekt siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

Smatramo kako nema razloga za neargumentirano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova ćemo nastaviti transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dionike.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj da ne odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

Najnovije

Još iz rubrike