13.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Životinje oko Petrinje pate, u blatu su i vlastitom izmetu

Životinje oko Petrinje pate, u blatu su i vlastitom izmetu

– Psi su gotovo redovito na lancu, na hladnoći, snijegu i kiši, u blatu, bez kućica ili su im kućice stare i potrgane. Krave, svinje i ostale životinje čekaju pomoć zatvorene u polurazrušenim štalama i štagljevima, s blatom i vodom do koljena, u vlastitom izmetu, a mlade i bolesne životinje umiru od hladnoće. Prepuštene su i novim potresima koji mogu do kraja razrušiti štale u kojima se nalaze. Situacija je strašna za sve – priopćili su iz udruge Prijatelji životinja o stanju na potresom pogođenim područjima.

Iz udruge dodaju da nadležnih institucija nema ili kasne, a situaciju spašavaju udruge i pojedinci koji su odmah došli na stradala područja kako bi pomogli ljudima, nahranili gladne i napuštene životinje i pokušali spasiti one koje su u najgorem stanju.

Udruga je zato uputila dopis Državnom inspektoratu tražeći da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama kako bi pregledala i provjerila držanje pasa, mačaka i ostalih životinja. Pisali su i Ministarstvu poljoprivrede apelirajući na konkretnu financijsku i logističku pomoć Ministarstva za kastraciju pasa i mačaka te mikročipiranje i cijepljenje pasa, kao i privremeno zbrinjavanje životinja dok njihovi skrbnici ne ostvare uvjete da se ponovno mogu brinuti o njima.

– Mnogo je životinja ostavljeno bez hrane i vode na lancima, a da za njih nije zatražena pomoć, nego ih volonteri i udruge slučajno nalaze dok obilaze stradala područja zbog isporuka donacija. Smatramo da je veterinarska inspekcija već trebala obići sva kućanstva na područjima pogođenima potresom i organizirati veterinarsku i svaku drugu pomoć za životinje, trudne kujice i ostavljene mačiće i štence, gladne i žedne životinje na lancima, prepuštene patnji i sporom umiranju – kažu u udruzi.

Prijatelji životinja navode da sve važne informacije o onima koji nude i traže pomoć ažuriraju na stranici www.prijatelji-zivotinja.hr/potres.

Životinje koje privremeno zbrinu upišu u bazu na www.suza.hr i prijave nekom od skloništa kako bi bile upisane u Jedinstveni informacijski centar. Dosad je na teren, kažu, dostavljeno sto tona hrane za životinje, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike