Afera Janaf: Sud ugrozio proces, Kreši Peteku povrijedili prava

Županijski sud u Zagrebu napravio je ozbiljnu pogrešku na samom početku procesa protiv Kreše Peteka, poduzetnika koji je prvoosumnjičen u u aferi Janaf, doznaje Telegram.

Pogrešku je utvrdio Ustavni sud nakon što mu se Petek požalio na tretman suda na Zrinjevcu. Ustavnu tužbu podnio je nedugo nakon uhićenja, navodi se. Peteku, naime, nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

To je propust kojim je, doznaje Telegram, Peteku povrijeđeno tzv. pravo na jednakost oružja u procesu, kaže Ustavni sud. Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju USKOK. Evo što se u Petekovom slučaju dogodilo.

On je uhićen 17. rujna prošle godine, kada je finalizirana policijska akcija u aferi Janaf. Istražni zatvor određen mu je dan kasnije. Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no USKOK se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

Petek i njegovi odvjetnici Veljko Miljević i Sandra Marković naveli su u ustavnoj tužbi da uopće nisu znali za USKOK-ovu žalbu. Napisali su i da nisu dobili poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća, prenose 24sata.

Facebook Komentari