Dereku Chauvinu će suditi zasebno za smrt Georgea Floyda

Twitter

Bivšem policajcu Dereku Chauvinu sudit će se odvojeno od njegovih kolega. Tereti ih se za umješanost u smrt Georgea Floyda koja je potresla svijet i stvorila pokret Black Lives Matter.

Suđenje policajcima najavljeno je za ovo ljeto, do će suđenje samom Chauvinu, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat dok se nije onesvijestio, biti održano 8. ožujka. Tužiteljstvo je tražilo da se suđenja odvijaju odvojeno radi opasnosti od širenja koronavirusa.

Odvjetnik Keith Ellison, čiji ured procesuira slučaj, zadržao je stav da bi suđenje trebalo biti održano za svu četvoricu odjednom kako se svjedoci i članovi obitelji ne bi dodatno traumatizirali.

– Jasno je da će koronavirus biti prijetnja javnom zdravstvu i za osam tjedana. Uvjereni smo da je sud osigurao provođenje protokola smanjenja rizika od oboljenja i prijenosa virusa tijekom suđenja, ali vjerujemo (a i nezavisni zdravstveni stručnjaci se slažu) da će se pojavom cjepiva ta prijetnja znatno umanjiti do sredine godine za sve koji sudjeluju u ovom slučaju – kazao je Ellison dodajući da su u potpunosti spremni započeti sa sudskim procesom kad god sud to odluči.

Chauvina terete za ubojstvo, a ostalu trojicu za pomaganje i poticanje ubojstva, javlja Star Tribune, prenose 24sata.

Facebook Komentari