Nevjerojatan slučaj: Država ignorira i Europski sud, već godinu i pol nisu zbrinuli hrpu troske koju odvoze nepoznati kamioni. A tko? Ne znaju ni država ni mještani…

Crno brdo od 2010. je na istoj adresi. Ispred nosa mještana Biljana Donjih, koji godinama u kuću bježe čim zapuše jači vjetar. Mještanin Živko Ševo kaže kako komadići lete sto na sat te kako se vide čitavi kanali sitnog materijala koje nosi bura kad zapuše.

Da će brdo napokon nestati, ponadali su se prošloga mjeseca jer su u susjedstvu ugledali kamione, a u zraku osjetili smrad. Kamioni su ubrzo napustili Ravne kotare, a u njima se probudila sumnja.

“Uguši, baš uguši kad diraju. To vjerojatno neki privatnik vozi, negdje se izvode radovi. Da se izvode radovi, da se vozi, vozilo bi se i došle bi novine, i televizija bi javila, ovako svatko šuti”, razočaran je.

Šuti i država. O problemu koji dosad nisu uspjele riješiti četiri Vlade i četiri Ministarstva. U Biljanima Donjim je 140 tisuća tona troske, vidljivo je da je jedan mali dio s krupnijim česticama otklonjen, na terenu je i bager, pitalo se resorna Ministarstva što on tu radi, gdje se odvozi troska i u koje svrhe, no odgovor nije došao.

Tko i kamo trosku odvozi, ne zna ni prvi čovjek Benkovca. Dnevnik.hr mu je, kaže, prvi glas o tome. A tko god to čini, iz lokalne ekoudruge poručuju da to nije rješenje. “Velike količine ostaju i dalje, i zagađuju ne samo zrak i zemljišta nego, što je najtužnije, podzemne vode”, potvrdio je Zdravko Belušić iz udruge.

Mještani prstom upiru u samo jednog krivca – državu, koja će radije plaćati nego odvoziti otpad. Da je država kriva, odlučio je još prije godinu i pol Sud Europske komisije i naložio Hrvatskoj da trosku premjesti iz Ravnih kotara. Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poslali su odgovor na upit.

“Možemo potvrditi kako Ministarstvo od dana zaprimanja presude postupa sukladno Zaključku Vlade RH te je do sada poduzeto više radnji, a kao najvažniju navodimo izradu vještačkog nalaza koji je odredio daljnje smjernice u postupanju s odloženom troskom”, stoji u priopćenju.

Dodaju kako rok izvršenja presudom nije određen i da čine sve kako bi sanirali otpad. U to mještani sumnjaju i poručuju kako im se čini da država čeka da se umjesto nje za crno brdo pobrine netko drugi, piše Dnevnik.hr

Facebook Komentari