Demokrati traže opoziv Trumpa: Poticao na pobunu protiv SAD-a

Američki demokrati prezentirali su u ponedjeljak svoju rezoluciju za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Optužuju ga za poticanje pobune u kojoj su prošli tjedan prosvjednici zauzeli zgradu američkog Kapitola, piše CNN.

Ta rezolucija, o kojoj bi Parlament trebao glasovati ovog tjedna, prvi je korak demokrata prema tome da Trump postane prvi predsjednik te države čiji su mandat pokušali dva puta opozvati. Svoj pokušaj temelje na Trumpovom govoru od 6. siječnja u kojem je lagao o izborima. Razjario je masu ljudi i otvoreno ih pozvao na bunt. Pozvali su se i na 14. amandman Ustava koji napominje da se zabranjuje obnašanje dužnosti svakome tko potiče ili se uključi u pobunu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Osim toga, citirali su njegov razgovor s državnim tajnikom savezne države Georgije kojeg je tražio da ‘pronađe glasove’ kako bi dobio izbore u toj zemlji.

– U svemu tome, predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih vladinih institucija. Prijetio je integritetu demokratskog sustava, ometao mirnu tranziciju vlasti i ugrožavao jednaku granu vlade. Time je iznevjerio svoje povjerenje predsjednika, očiglednoj povredi naroda Sjedinjenih Država – piše u rezoluciji, prenose 24sata.

Facebook Komentari