Znanstvenik Lauc: „Stroge mjere“ su iluzija činjenja koju poduzimaju političari kako bi skinuli odgovornost sa sebe

Screenshot: N1

Znanstvenik Gordan Lauc oglasio se oko strogih mjera protiv korona virusa:

“Broj dnevno preminulih od COVID-19 u Njemačkoj je već tri dana veći od broja preminulih u Hrvatskoj. Ta razlika će se sada samo povećavati, jer naš brojevi preminulih padaju, a njemački rastu…

Nijemci imaju puno „strože mjere“ od nas i uveli su ih puno prije nas. Pred mjesec dana su imali 5-10 puta manje umrlih na dan nego mi. Sada ih imaju više… Puno “strože mjere” su uvedene u Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Litvi, UK, Mađarskoj i Latviji, a sve te zemlje sada imaju veće dnevne brojeve preminulih od Hrvatske. Gotovo sigurno će i u Irskoj za najviše dva tjedna broj dnevno preminulih biti veći no u Hrvatskoj.

Mislim da je vrijeme da pojedinci koji to još uvijek govore prestanu ponavljati da su „stroge mjere“ te koje sprječavaju širenje epidemije. „Stroge mjere“ su iluzija činjenja koju poduzimaju političari kako bi skinuli odgovornost sa sebe i prebacili je na „ljude koji se ne drže mjera“

To potvrđuje i upravo objavljena velika analiza jednog od najboljih svjetskih znanstvenika, profesora Ioannidisa sa Stanforda, koja jasno pokazuje da je set umjerenih mjere jednako učinkovit u ograničavanju širenja pandemije kao i brutalni lockdown.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eci.13484

Hrvatska Vlada se u tom pogledu pokazala jako mudrom i nije podlegla raznim pritiscima za uvođenjem još strožih mjera. Jedino su 29.11. pod raznim pritiscima, na brzinu i nedomišljeno uvedene neke epidemiološki vrlo malo učinkovite, a društveno jako štetne mjere poput zatvaranja restorana, terasa kafića (unutrašnje prostore kafića vjerojatno je trebalo zatvoriti), teretana, zabrane dječjih sportskih aktivnosti i sl. Nadam se da će taj set mjera vrlo brzo biti ukinut, a da će nakon cijepljenja ugroženih skupina biti ukinuta i većina drugih restrikcija, te da ćemo već početkom proljeća ovu pandemiju moći pospremiti u ropotarnicu povijesti i vratiti se potpuno normalnom životu.

P.S.
Ne pratim sve komentare ispod postova, no upozorili su me da mi podršku pružaju i neki dosta agresivni protivnici cijepljenja. Njih moram upozoriti da sam ja veliki pobornik cijepljenja i da mislim da su cjepiva jedno od najvažnijih i najboljih dostignuća moderne medicine. Moj FB zid nije mjesto za širenje antivakserskih ideja i sve takve komentare (koje vidim) ću pobrisati, a osobe koje takve stvari postaju po mom zidu blokirati.

Facebook Komentari