Spriječite to: Zbog tehnologije nam vratovi vise i više se boraju

Vidimo to svugdje – u domovima i uredima, dok šećete ulicom ili se vozite automobilom, tzv. tech neck (tehnološki vrat) postao je sveprisutan fenomen. On je rezultat ‘stresa’ mišića prilikom upotrebe telefona, tableta i računala, koji rezultira bolovima u vratu i ramenima, ukočenosti i bolnosti te je problem koji se pogoršava, piše NYP.

Prema globalnim studijama, ljudi u zapadnim društvima dnevno provode 5 sati i 53 minute na digitalnim uređajima, od čega 3 sata i 17 minuta odlazi na upotrebu mobitela.

Rezultat? Glavobolje, grčevi vrata i škripavi rameni zglobovi, uzrokovani dugotrajnim nepomičnim držanjem vrata, kaže K. Daniel Riew, ortoped koji razlaže uzroke i simptome tehnološkog problema i nudi načine za ispravno i sigurno poravnavanje tijela tijekom upotrebe mobilnih telefona, računala i drugih digitalnih medijskih uređaja.

Pravilno držanje tijela je kad su uši, ramena, kukovi i gležnjevi u ravnoj liniji – pa dobro uvježbajte tu pozu pred ogledalom. Ako je glava dugo u pognutom položaju, javlja se pritisak na strukture zglobova te se polako razvijaju oštećenja vrata koja se u mlađoj dobi još ne mogu registrirati, no kasnije svakako dolaze do izražaja, upozoravaju stručnjaci.

Zato, kad dulje gledate u zaslon mobitela, pobrinite se da kralježnicu postavite u neutralan položaj. Svaki čas mijenjajte položaj ruke u kojoj držite mobitel, spustite je malo niže, pa potom podignite malo više, pomičite lijevo-desno, a važno je i da vrat nije dugo u istom položaju.

Kao i kod kože na bilo kojem drugom području tijela, i kod kože vrata dolazi do nastanka bora uslijed čestog istezanja, ponavljajućih pokreta te gubitka kolagena uslijed procesa starenja. Zbog toga se često kaže kako se godine mogu sakriti bilo gdje drugdje – ali ne i na vratu.

Zbog toga, kad sljedeći put budete držali mobitel u ruci, pokušajte ga podići u razinu glave da bi što manje ‘krivili’ vrat. Kod korištenja laptopa ili čak i gledanje televizije, pokušajte da uređaj bude što više u ravnini s vratom.

Koža vrata nezaobilazno je područje koje treba njegovati kako bi održali elastičnost kože i spriječili prijevremen nastanak bora te njihovu dubinu.

Zagrebačka kozmetičarka Zdenka Mihelj otkriva kada i kako početi s njegom te koje proizvode za vrat trebate tražiti na deklaracijama krema.

– Koža vrata i dekoltea počinje starjeti oko 30-e godine. Vrijeme nam donosi i promjenu boje tena, pojavljuju se tzv. pigmentacijske mrlje zbog neravnoteže melanina u koži. A i sunčanje potiče stvaranje vizualnih nepravilnosti na dekolteu. Na sredini vrata usporedno se pojavljuju bore, a svakako treba obratiti pozornost i na nastanak podbratka – ističe Mihelj.

Anti-age sastojci za te dijelove su važni: tu su sljez, listovi breze, crvena djetelina, ali i genijalna ulja makadamije i argana. Sve skupa uljepšat će i formule s kolagenom, peptidima, hranjivim sastojcima, no prije svega važna je – hidratacija.

Ako nemate kremu kreiranu ciljano za dekolte, dobro će doći neka lagana hidratizirajuća tekstura, koju svakodnevno nanosite laganim pokretima. Nemojte to osjetljivo područje previše natezati tijekom mazanja. Ispod toga su prsni mišići: tjelovježbom također možete postići dugotrajnu mladolikost dekoltea.

Kozmetičari često savjetuju da ćemo se naviknuti njegovati vrat i dekolte ako ih mažemo – kad i lice. Pokreti mazanja neka budu nježni, prema gore. Dobro je i tapkanje, osobito za dekolte. Kad počnu vrućine i sunčanje, dekolte i vrat obvezno zaštitite kremom sa zaštitnim faktorom, prenose 24sata.

Facebook Komentari