Potresna ispovijest psihijatara na Banovini: Trogodišnji dječak na pitanje kako se zovu on i mama odgovara – potres

Foto: Unsplash

Kada ga pitate kako se zove, trogodišnji dječačić iz okolice Petrinje kaže da se zove Potres.

“A kako se mama zove?”

“Isto Potres.”

Skromni vokabular mališan je ovih dana, teško traumatiziran razaranjima u svojem gradu, sveo na samo jednu riječ. Njegova malo starija sestra upala je u stanje koje psiholozi nazivaju “regresija”. Ponovno je počela mokriti u snu. Obitelj s petero djece već deset dana živi u kombiju, a jedino se otac povremeno usudi ući u kuću.

Intervencije svakodnevno odrađuju mobilni timovi za psihijatrijsku i psihološku pomoć, organizirani preko Neuropsihijatrijske bolnice Popovača. Specijalizantica psihijatrije Marija Čopo dolazi do kuće vozilom saniteta, s njom je u timu i psihologinja Irena Zulić. Brzo uspostavljaju neposredan kontakt s djecom, piše Jutarnji list.

“Jesi se ikada vozio u ovakvom vozilu? Ma vidjet ćeš, unutra je sve super “, umiruju dječaka dok njega i sestru voze na daljnju psihološku obradu.

Naime, jako se malo govori o mentalnom zdravlju koje bi, ako se na vrijeme ne reagira, kod stanovnika potresom pogođenih područja moglo biti teško narušeno. Mobilni timovi tu su jako važni jer posjećuju ljude koji su pod velikim stresom, po potrebi odvoze i na bolničko liječenje, a veliku pozornost pridaju radu s djecom, koja se s ovolikom količinom straha često teže nose od odraslih.

“Dvije starije kćeri relativno se dobro nose s ovom situacijom, ali najmlađima je jako teško. Bude se na svaki mali potres. Pokušavamo ih smiriti, zadržati optimizam, no vjerujte da nije lako. Saznali smo da postoje mobilni timovi koji pružaju pomoć u ovakvim situacijama, pa smo ih odlučili nazvati”, kazao je otac za Jutarnji list.

Bolnica u Popovači odmah nakon potresa stavila se na raspolaganje, i to na više razina. Kako objašnjava ravnateljica dr. Marina Kovač, najprije su morali preuzeti dio pacijenata oboljelih od covida, a zatim i štićenike srušenih domova i udomiteljskih kuća za osobe sa psihičkim poteškoćama. Preuzeli su i brojne hitne slučajeve koji zahtijevaju bolničko liječenje, a potom organizirali tri mobilna tima, u Petrinji, Glini i Sisku, koji po potrebi izlaze na teren, prenosi RTL.

Facebook Komentari