MORH reagirao na priču o kuhinji: Postojeći koncepti pripreme hrane ekonomičniji, učinkovitiji i brži

Foto: MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćenjem je reagiralo na jučerašnju priču N1 Televizije o kuhinjskom modulu “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno.

Naime, Hrvatska vojska od 2018. u posjedu je kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno. Premda ima i civilnu namjenu, posebno za ovakve situacije kad je potrebna pomoć velikom broju građana, taj modul još nije iskorišten u ovoj katastrofi. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti.

Nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

Navedeni kuhinjski modul za pripremu hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama
Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama, navodi MORH u priopćenju.

Riječ je dakle o sposobnosti Hrvatske vojske kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama, pišu dalje.

Međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno su ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom, dalje piše MORH.

Ministar obrane Mario Banožić u tom kontekstu podsjetio je kako je Hrvatska vojska od prvog trenutka spremno pružila pomoć potresom pogođenim područjima istaknuvši kako je neupitno da će to sukladno svojim mogućnostima, činiti i dalje.

“Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Sisačko-moslavačke županije. Obzirom na česta podrhtavanja tla na tom području, tim ljudima potrebna je brza i neodgodiva pomoć kako bi im se olakšala ionako teška svakodnevica. Naša je zadaća reagirati brzo i spremno”, rekao je ministar Banožić.

Naime, kuhinja koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju, piše MORH u priopćenju.

U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, Hrvatska vojska koristi kapacitete kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.

Ukoliko se u narednom razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX“ na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje, navodi se u priopćenju medijima.

Vojska ima kuhinju za 1.800 obroka, zašto je Stožer još nije tražio?

Facebook Komentari