Nije to samo “mrtvo” svemirsko kamenje: Meteoriti su možda vodu donosili na Zemlju i u novijoj povijesti

Mnogi znanstvenici smatraju da su meteoriti nekoć donijeli vodu na Zemlju. No ranije analize meteorita koji su pali na Zemlju sugerirale su da su kemijske reakcije u njima koje uključuju tekuću vodu, prekinute milijardama godina prije. Stoga je ostao upitnik je li svemirsko kamenje svoju vodu izgubilo daleko u prošlosti.

Simon Turner sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyju je zajedno s kolegama analizirao meteorite koji su pali na Zemlju u posljednjih stotinu godina. Ti su meteoriti nekoć bili sastavni dio asteroida koji su se formirali prije 4,5 milijardi godina.

Kad se led u meteoritu otopi, voda i elementi topivi u vodi kreću se s jedne strane kamena na drugu, pojašnjava Turner. Zbog toga što je uran topiv u vodi, a torij nije, znanstvenici su mogli tražiti dokaze o tragovima vode prema distribuciji izotopa urana i torija u meteoritima.

Uran i torij imaju vrlo kratak period raspadanja pa se s toga mogu vidjeti događaji koji su se dogodili unutar posljednjih milijun godina, kaže Turner.

Obrasci urana i torija unutar meteorita pokazali su da su se u posljendjih milijun godina u njima događale kemijske reakcije koje uključuju tekuću vodu.

Naučili smo razmišljati o meteoritima iz asteroida kao objektima koji su nepromijenjeni još od ranog Sunčevog sustava, kaže Sara Russell iz londonskog Muzeja prirodne povijesti. Russell nije sudjelovala u spomenutoj studiji, no kaže da ta studija sugerira da su meteoriti i dalje ostali kemijski aktivni.

Meteoriti su možda i u novijoj povijesti nastavili opskrbljivati Zemlju vodom i organiskim komponentama. Ta bi se ideja mogla testirati uzimanjem uzoraka izravno iz asteroida, zaključuje Russell, prenosi Dnevnik.hr

Facebook Komentari