MORH: Oštećenja na pojedinim objektima u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji

Foto: MORH / M. Čobanović

Statičari rade na detaljnim izvidima vojarne, nakon čega će se pristupiti sanaciji iste, piše MORH.

Uslijed snažnih potresa koji su krajem 2020. godine pogodili Sisačko-moslavačku županiju nastala su određena oštećenja na pojedinim objektima u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Riječ je o oštećenjima kao što je napuknuće žbuke, a sanaciji oštećenja pristupit će se odmah.

Na terenu su angažirane stručne službe koje u suradnji s projektantima, statičarima i konstruktorima obavljaju detaljniji pregled objekata petrinjske vojarne kako bi se u konačnici mogli poduzeti daljnji koraci u cilju otklanjanja nastalih oštećenja.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je u svakom trenutku najvažnije voditi brigu o sigurnosti svih koji su smješteni u petrinjskoj vojarni te brzo i spremno reagirati na svaku moguću ugrozu.

“Uslijed čestih podrhtavanja tla na području Sisačko-moslavačke županije ustanovljeno je kako je nužno iz sigurnosnih razloga smanjiti smještajne kapacitete u petrinjskoj vojarni”, zaključio je ministar Banožić.

Međutim, nastala oštećenja na vojarni u Petrinji nisu uzrokovala prestanak koordiniranih aktivnosti Hrvatske vojske i ostalih članova Stožera civilne zaštite RH za uklanjanje posljedica razornog potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u vojarni u Petrinji koja je u posljednjih tjedan dana bila privremeni smještaj za civilne osobe i u kojoj se trenutno nalazi 211 civila.

Također, pripadnici Hrvatske vojske nastavljaju s aktivnostima te su u četvrtak, 7. siječnja sudjelovali u potpori izmještanja 50 nepokretnih osoba iz vojarne u Petrinji u Dom za starije u Topuskom, a tijekom današnjeg dana, 8. siječnja sudjelovat će u potpori preseljenja oko njih 60. Preseljenje se provodi u suradnji s nadležnim civilnim institucijama obzirom da vojarna nije adekvatna za smještaj nepokretnih, starih i nemoćnih osoba.

Podsjetimo, u vojarni se nalaze prostori za rad Stožera civilne zaštite RH za uklanjanje posljedica razornog potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, Taktičko operativno središte Hrvatske vojske te 300-njak pripadnika postrojbi Hrvatske vojske koji u posljednjih tjedan dana daju potporu u otklanjanju posljedica potresa.

Share This Article