10 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kinezi se riješili korone, ali sada ih muče drugi problemi: Ovako nešto...

Kinezi se riješili korone, ali sada ih muče drugi problemi: Ovako nešto ne pamtimo 51 godinu

Temperature u glavnom gradu Kine danas su pale na najniže razine tijekom više od pet desetljeća, i to nakon što su Peking pogodili olujni vjetrovi.

U četvrtak ujutro se živa spustila na minus 19,6 Celzijevih stupnjeva, što je oborilo prethodni rekord tako hladnog vremena iz 1969. godine.

Najniža temperatura je u Pekingu prije toga bila zabilježena 1966. godine, kada je izmjereno minus 27,4 stupnjeva, javlja AFP.

Mnogi su se na društvenim mrežama žalili na vrijeme u gradu, a svi su se pitali koliko je hladna ova zima. Na društvenoj mreži Weibo tema o nižoj temperaturi u pekingu od 1966. prikupila je 240 milijuna pregleda.

‘Čuo sam vjetar kako više da me želi ubiti’, napisao je jedan korisnik te društvene mreže.

Unatoč takvoj hladnoći, nije bilo snijega, a leda je bilo tek malo jer je zrak nad gradom bio iznimno suh.

Posljednji put kad su temperature u Pekingu bile ovako niske, spremala se Kulturna revolucija: desetogodišnji period društvenog i političkog kaosa koji je ugasio i političke suparnike.

Peking se redovito bori sa suhim i teškim zimama zbog oštrih struja sa sjeverozapada. No zagovornici klimatskih promjena upozoravaju da će se zagrijavanjem zemlje broj ekstremnih vremenskih događaja povećavati i postajati smrtonosniji.

Ranije tijekom 2020. godine su velike dijelove Kine pogodile snažne poplave, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike