Državni tajnik o obnovi: Krim-policija izuzima dokumente; Medved: Građani sigurni od možebitnih poplava

Državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar kazao je da pripadnici krim-policije provode terenske izvide i izuzimaju dokumentaciju o poslijeratnoj obnovi na Banovini.

– Nadamo se da ćemo, kada završi istraga dobiti odgovore na sva ona pitanja koja zanimaju i nas kao Republiku Hrvatsku, ali i širu javnost. Moramo reći da je u ono vrijeme postojalo Ministarstvo obnove i razvitka koje je imalo tu dokumentaciju, ona se nalazi u digitalnom obliku kod nas. Dok u arhivima stoji sve drugo. Sve što bude potrebno i što bude postojalo će se dati i već se daje – kazao je Mažar za RTL i otkrio da su statičari dosad obišli 12.000 objekata.

– S informacijama koje dolaze s terena možemo reći da je možda čak i cijela ova priča, nažalost sada tragična, možda bude malo i pozitivnija što se tiče toga broja.

Čelni čovjek Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved obišao je nasip u Galdovu kod Siska i izjavio da su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena, što će biti uskoro završeno te su građani sigurni od mogućih poplava. Na nasipu u Galdovu kod Siska uslijed potresa nastale su pukotine pa se strahuje da bi zbog visokoga vodostaji rijeka Sava mogli poplaviti to područje.

“Nasip je u takvom stanju da ga sada nema smisla sanirati, nego su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Objasnio je da se gradi druga linija obrane kako bi, u slučaju da dođe do visokoga vodostaja, voda završila u jezeru i kako ne bi izazvala dodatnu štetu. Medved je rekao da bi za nekoliko dana, ili dva dana, ta nova linija obrane trebala biti završena te da su građani sigurni što se tiče možebitnih ugroza od poplava.

“Ovo je dokaz naših kvalitetnih i pravovremenih odluka te naših profesionalnih službi”, ocijenio je Tomo Medved istaknuvši da “ništa ne prepuštaju slučaju”.

Nije samo na Banovini problem s obnovom, javio se čovjek iz Baranje: Ne daj Bože da kod nas zaljulja…

Facebook Komentari