17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Trump će uredno predati vlast, kaže, i najavljuje: To je samo početak...

Trump će uredno predati vlast, kaže, i najavljuje: To je samo početak naše borbe da ‘Ameriku učinimo opet velikom’

Američki Kongres danas je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja. Aktualni predsjednik SAD Donald Trump rekao je da odluka “predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti”.

-Iako se potpuno ne slažem s ishodom izbora i činjenice me podržavaju, ipak će doći do uredne tranzicije 20. siječnja. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti, to je samo početak naše borbe da ‘Ameriku učinimo opet velikom’, rekao je Trump u izjavi ponavljajući tvrdnje o izborima koje su potaknule Trumpove pristalice na demonstracije u Washingtonu.

Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora.

Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova.

Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegija prema 232.

Najnovije

Još iz rubrike