Škotski soj virusa već poharao sjever Hrvatske. Treba mu 15 min da zarazi drugog čovjeka

Kao da nam nije donijela već dovoljno problema, korona se sad svijetom širi u novim, još zaraznijim sojevima. U Hrvatskoj se još nije pojavio tzv. engleski soj, ali jest škotski, pri čemu se za oba smatra da se šire brže od dosadašnjeg.

Škotski je soj otkriven u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u ukupnoj ga je populaciji sad oko 20 posto. Brzo širenje novih sojeva moglo bi biti problem za daljnje procjepljivanje stanovništva jer će se i cjepivo morati modificirati nastavi li novi soj svoje širenje. Nasreću, nije dokazano da novi sojevi pogoršavaju simptome. Jednako tako, znanstvenici tvrde da cjepivo mutiranom virusu mogu prilagoditi za samo mjesec i pol dana, no to opet znači nove troškove i sporije procjepljivanje od planiranog.

– Radi se o jednoj podmutaciji S-proteina koji je važan za ulazak u ljudsku stanicu – objasnio je za N1 Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu. Građani Hrvatske trenutačno su najpogođeniji u EU jer su ih zadesila i dva strašna potresa, dodao je. Soj koji se pojavio u Škotskoj pronađen je i u dijelu Hrvatske na temelju sekvencioniranja virusa.

– Taj protein je poput vrata koja se otvaraju da bi virus ušao unutra. Pojavila se mutacija koja omogućuje lakši ulazak. Nasreću, zasad nijedna od tih mutacija ne izaziva teži patološki efekt – zaključuje Đikić, dok je Alemka Markotić istaknula za HTV kako će se raditi detaljna analiza eventualnih mutacija virusa u Hrvatskoj. Voditelj istraživanja o sekvencioniraju virusa u Hrvatskoj, Kristian Vlahoviček s PMF-a, također je istaknuo za N1 kako u dosad analiziranim uzorcima kod nas nije pronađen engleski soj, kojem se pripisuje brzo širenje. No zato je na sjeverozapadu Hrvatske pronađen škotski soj, koji se brže širi. Zarazniji virus znači da je sad dovoljno i manje od 15, 20 minuta kontakta da se zarazimo.

Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je Europskoj komisiji preporučila davanje uvjetnog odobrenja Moderninu cjepivu za osobe starije od 18. To je, nakon Pfizera, drugo cjepivo preporučeno za odobravanje. Daje se također u dvije doze i nove je mRNA tehnologije, pišu 24sata.

Facebook Komentari