Pogledajte koju šumu dokumenata treba priložiti da bi podnijeli zahtjev za obnovu stana ili kuće

rtl

Dok ranjenu Banovinu i brojne oštećene kuće i zgrade obilaze statičari – taj je dio posla u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji dovršen.

Građani koje je potres pogodio u ožujku prošle godine, sada ispunjavaju i podnose zahtjeve za obnovom svojih domova. Brojni se žale kako je procedura izuzetno komplicirana.

Sve što je potrebno za obnovu može se pronaći na stranicama Ministarstva graditeljstva, ondje se nalazi čak devet obrazaca. Tu se treba odabrati da li je kuća samo oštećena ili je skroz srušena uslijed potresa. Nakon što se popuni glavni obrazac koji zahtijeva osobne podatke, tek onda nastupa prava šuma dokumenata, koja sadrži čak pedeset stavki.

Kada prilažete zahtijev morate imati građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu, izvadak iz matične knjige vjenčanih, potvrda statičara te fotografije objekta, itd.

Ovakva komplicirana procedura najveći će problem biti za starije, jer moraju ići od šaltera do šaltera, te prikupljenu dokumentaciju poslati putem pošte na adresu Ministarstva graditeljstva, javlja RTL.

Facebook Komentari