Novi udarac za Domovinski pokret: Penava je sljedeći na redu za odlazak iz Kluba

Duboke države i plitke vode. Taoci Vilija Beroša i izmanipulirane žene. Politički standardi i ušutkavanja članova. Svašta se posljednjih dana izgovorilo na relaciji Domovinski pokret – bivši im članovi Karolina Vidović Krišto te Milan Vrkljan. Počelo je sve u utorak, kad je spomenuta dvojka putem društvenih mreža odaslala dopis u kojem je navela da napušta saborski klub stranke Miroslava Škore.

Baš je taj klub, kako očito to s klubovima i bude, bio problem, kazao je Škoro u razgovoru za Večernjak, jer nije se sastajao, a i predsjednik nije svima bio po volji. Predsjednik je bio Vrkljan pa su odlučili odlučiti treba li on to i dalje biti. Glasovali su tajno, a ta je tajna brzo objavljena i glasila je “ne treba”, piše Večernji list.

To je, prema onome što Škoro kaže, naljutilo dotadašnjeg predsjednika kluba, a i Karolinu Vidović Krišto te su oni objavili da s njim više ne žele. Da se nisu “durili”, već da neko vrijeme nisu bili zadovoljni tretmanom u Domovinskom pokretu, kazali su jučer Vidović Krišto i Vrkljan na presici u Saboru.

– Kolegijalni politički odnos vodstva stranke prema meni promijenio se preko noći nakon što sam pokrenula inicijativu rasvjetljavanja afere Vjetroelektrane Krš-Pađene, zbog čega sam nekoliko mjeseci izložena pokušajima ušutkavanja, cenzuriranja i niskih smicalica – rekla je jučer Vidović Krišto pa dodala da se s Domovinskim pokretom razišla jer joj nije bilo dopušteno “iznijeti ulogu predsjednika SDP-a Peđe Grbina u aferi Uljanik”.

Sve inicijative koje je pokrenula, kaže Vidović Krišto, komentirane su tako da joj se prigovaralo da “solira i pretjeruje”. Potvrdio je to i sam Škoro, kazavši kako su samo htjeli da se što bolje koordiniraju. A usklađivanja nije bilo, govori ona, po pitanju otvaranja afera. “Korupcionaških”, kako kaže, a posebno je istaknula i da joj je opstruirana ustavna tužba protiv Ovršnog zakona.

Sam Milan Vrkljan kazao je da je sa Škorom “sedam, osam puta dugo razgovarao na temu sukoba i netrpeljivosti prema Vidović Krišto i nikada ga nije uspio uvjeriti kakve bi korekcije u ponašanju i političkom djelovanju, kao predsjednik Kluba, trebao od nje tražiti”. Dvoje “odbjeglih” nastavit će svoj rad u Saboru kao nezavisni zastupnici, barem zasad, a mandate Domovinskom pokretu neće vraćati, iako su u parlament stigli na listi te stranke, Vrkljan s punim 151 preferencijalnim glasom, piše Večernji.

Na deset od 16 početnih mandata iz lanjskog srpnja ostaje sad Škoro, jer četiri suverenista odmah su, nakon konstituiranja Sabora, osnovala vlastiti klub, za što su i oni i Domovinski pokret tvrdili da je od početka bilo u dogovoru. Vrkljan i Krišto otišli su sad, a iako u stranci kažu da u preostale zastupnike imaju potpuno povjerenje, sljedeći je “sumnjivac” vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Upravo on nije došao na sjednicu Kluba na kojoj se izglasavalo povjerenje Milanu Vrkljanu, a unatoč činjenici da je Škoro, pri osnivanju vukovarske podružnice stranke, rekao kako očekuje da će im se pridružiti i Penava, gradonačelnik je odlučio osnovati vlastitu stranku.

Penava reagirao na kalkulacije da je on sljedeći za napuštanje Škorinog Kluba: Živio senzacionalizam!

– Ostat će Drele i sestra mu – tako na društvenim mrežama simpatizeri stranke komentiraju posljednja događanja, a podsjećaju i da se u samom startu više-manje predviđao ovakav scenarij. Previše heterogenih ljudi i mišljenja skupljenih na brzinu, kažu i politički analitičari, nikad ne jamči dobar rezultat. Kao što ni raspadanje stranke pet mjeseci prije lokalnih izbora neće omogućiti čelna mjesta gradova i županija, piše Večernji list.

DOKUMENT Vidović Krišto objasnila uzrok raskola sa Škorom: Sve može, ali ne diraj Duboku državu

Facebook Komentari