Zdrava medicinska sestra umrla nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom: Želim znati što je uzrokovalo smrt moje kćeri

Kirurška asistentica u Portugalu umrla je nakon što je cijepljena Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa, iako je navodno bila potpuno zdrava, prenosi Net.hr

Zdravstvene vlasti u Portugalu istražuju iznenadnu smrt asistentice za dječju kirurgiju u Portu, koja je navodno bila “savršeno zdrava” u trenutku kada je primila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa. Sonia Azevedo (41), majka dvoje djece, radila je kao kirurška asistentica u Instituto Portugues de Oncologia (IPO), onkološkoj bolnici u Portu. Bila je među 538 zdravstvenih radnika na IPO-u koji su prošle srijede primili prvu dozu cjepiva Pfizer-BioNTech. Azevedo je večerala sa svojom obitelji na Silvestrovo, a sljedećeg jutra pronađena je mrtva u krevetu, prenosi RT.

“Želim znati što je uzrokovalo smrt moje kćeri”, rekao je njezin otac Abilio za portugalski tabloid Orreio da Manha. Opisao ju je kao “dobru i sretnu” osobu koja “nikad nije pila alkohol, nije jela ništa posebno ili neobično”.

Azevedo je bila toliko ponosna što je među prvima primila cjepivo, da je promijenila sliku na svom Facebook profilu kako bi se pohvalila. “Cijepljena protiv Covida-19”, napisala je ispod selfija s maskom na licu.

“Ne znamo što se dogodilo. Sve se dogodilo brzo i bez objašnjenja ”, rekla je za list Azevedina kći Vania Figueiredo. “Nisam primijetila ništa drugačije kod svoje majke. Bila je dobro. Samo je rekla da je područje na kojem je cijepljena boljelo, ali to je normalno…”

Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv novog koronavirusa jedino je do sada dobilo odobrenje za hitnu uporabu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, otvarajući put za široku upotrebu u agencijama UN-a i drugim transnacionalnim zdravstvenim tijelima.

IPO je u izjavi potvrdio Azevedinu smrt i izrazio “iskrenu sućut” njezinoj obitelji i prijateljima. “Objašnjenje uzroka smrti slijedit će uobičajene procedure u ovim okolnostima”, dodali su. Obdukcija Azevedina tijela bila je zakazana za ponedjeljak.

Portugal, koji ima oko 10 milijuna stanovnika, do sada je zabilježio više od 427.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 7100 smrtnih slučajeva pripisanih Covidu-19.

Facebook Komentari