VIDEO Nasilni prosvjedi u Washingtonu: Četiri osobe preminule, zasad uhićeno 53 ljudi

N1

Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres. Zasad je uhićeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence: “Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom”.

Prosvjednici su istjerani iz zgrade nešto poslije 1 sat po hrvatskom vremenu, nakon čega je američki parlament nastavio s radom. U zgradi su navodno pronađene dvije improvizirane eksplozivne naprave.

Američko ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probili policijski kordon i provalili u zgradu Kongresa na Kapitolu, javio je CNN.

—————————————————————————————————————————-

U Washingtonu je u ponoć po hrvatskom vremenu na snagu stupio policijski sat. Istovremeno, stigla je i vijest o prvoj ljudskoj žrtvi nereda u Kongresu. Kako izvještava Washington Post, žena koja je u zgradi pogođena hicem iz vatrenog oružja u prsa je preminula.

Ranije je stigla potvrda o više ozlijeđenih, među njima su i pripadnici policije

…………………………

Ranije

U zgradu američkog Kongresa nahrupile su pristaše predsjednika Donalda Trumpa, javljaju američki mediji. Prosvjednicima je cilj bila dvorana u kojoj se odvijala zajednička sjednica obaju domova parlamenta na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima.

Prema Washingtonu je krenulo 200 pripadnika Nacionalne garde savezne države Virginije kako bi pomogli policiji u obuzdavanju prosvjeda. CNN javlja da je više policajaca ozlijeđeno.

Najavljeno je da bi se javnosti uskoro trebao obratiti izabrani predsjednik Joe Biden.

Prosvjednici su ušli i u ured predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Ona je, ako i američki potpredsjednik Mike Pence evakuirana među prvima.

Prema najnovijim informacijama koje donosi CNN, pruža se prva pomoć ženskoj osobi koja je ranjena iz vatrenog oružja.

Republikanski senator Ted Cruz apelirao je na prosvjednike i u objavi istaknuo da se nasilje mora odmah zaustaviti.

Evakuirani su članovi Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše Donalda Trumpa. On je u posljednjoj objavi pozvao na smirivanje situacije i mirne, nenasilne prosvjede.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu. Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Prosvjednici su ušli u dvoranu Senata. Jedan od njih je stao za predsjedavajući stol i viče: “Trump je pobijedio!”.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola, u kojoj se održavala sjednica Kongresa na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u ‘lockdownu’, što znači da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

CNN uživo prenosi i prosvjednici su ušli u zgradu Kapitola, a predlaže se i uvođenje policijskog sata u Washingtonu, prenosi N1.

Facebook Komentari