U potresu izgubili farmu: Uložili smo sve

Vinko i Marijana Matić iz Majskih Poljana u potresu su izgubili farmu svinja. Za emisiju HTV-a Labirint kažu: “Sve smo uložili što smo imali. Mislili smo od toga živjeti”.

Krenuli su ulagati ove godine.

– Deset boksova napravili smo za prasilišta i sve je to uništeno. Sad ih se treba 13, 14 prasiti. Tko zna hoće li preživjeti. Hoće li se oprasiti. Jutros smo ih tovarili, bili su isprepadani, kaže u nevjerici Marijana.

Svinje su na privremeno zbrinjavanje, kažu, uzeli dobri ljudi koji u tome imaju iskustva.

Živa je glava, ima uvijek gore, kažu.

– Kad vidiš da je kuća srušena do temelja i da ima mrtvih u krugu 500 metara, onda sam opet sretan. Takav sam čovjek. Dobro je, kaže Vinko.

– Neka se blago sad spasilo, jer nisam ih mogao gledati, a pomoći im ne mogu. Znam, ne može se to sve na brzinu. Mi smo to organizirali preko ministartsva, našli smo privremeni smještaj, javili se opet dobri ljudi, da blago dođe na sigurno. I hranu su dobili. Sad treba prašćenje početi, 14 svinja od 1. veljače. Neka su samo na sigurnom, ponavlja.

Da su u vrijeme potresa bili na farmi sve bi ih, kažu, “poklopilo”.

Prostor za farmu uzeli su u najam. Kasnije bi ga, kažu, možda i otkupili.

Inače žive u Glini, tamo je stradalo krovište. Na pitanje imaju li kredite, kažu – imaju.

– Zato smo i otišli na selo, da se maknem i od struje i od… Od trgovine, radila sam u trgovini 20 godina, nisam mogla više to… I evo ne da se ni na selu, očajna je Marijana.

Svinjogojstvom su se, kažu, planirali baviti najmanje deset godina.

No, poručuju, ne odustaju, piše HRT.

Share This Article