2.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Gradonačelnica Siska o sporoj organizaciji Vlade: Nisu me zvali na sastanke, ali...

Gradonačelnica Siska o sporoj organizaciji Vlade: Nisu me zvali na sastanke, ali barem nisam gubila vrijeme. Bila sam na terenu

Gradonačelnica Siska u intervju za Net.hr izrazila je svoju ogorčenost zbog, prema njezinom sudu loše organizacije vlasti za pomoć potresom pogođenim područjima.

Krenuli su sami

Kristina Ikić Baniček ispričala je da su od prvog trenutka znali da se kao grad moraju sami organizirati. Prioritet su im bili struja i voda, a čim su gradske dvorane dobile zeleno svjetlo, žurno su ih krenuli osposobljavati za građane čiji domovi nisu bili sigurni ili su uništeni.

“Sve predstavlja problem. Od toplih obroka, do osiguravanja higijenskih potrepština, lijekova, Covid. Ali sve rješavamo zahvaljujući pomoći koja pristiže u grad.. Ljudima je teško, ali svi skupa nastojimo biti strpljivi i razumni. Rješavamo problem za problemom”, kazala je Ikić Baniček.

Ipak, kako tvrdi, sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili su isključivo preko medija i uz njen apel.

“Bilo je tu više paralelnih sustava i pokušaja uspostave sustava. Jedino su od prvog trenutka funkcionirali gradski vatrogasci, gradske tvrtke, gradski Crveni križ i volonteri koji su došli sa svih strana s pomoći, materijalom i strojevima. Ništa drugo nije funkcioniralo, nismo se imali kome obratiti”, rekla je sisačka gradonačelnica i dodala da ne želi da ispadne kao da se žali, jer je u Petrinji i Glini teže, ali navodi i da se sustav još uvijek gradi.

Komentirala je i činjenicu da je Vlada tek šest dana nakon potresa proglasila katastrofu.

Puno je neodgovorenih pitanja

“Što se nas na terenu tiče mogli su proglasiti i ‘manju nelagodu’. Nama koji živimo u toj katastrofi već tjedan dana to formalno proglašenje ne znači ništa”, rekla je Ikić Baniček.

To, ali i činjenica da se tek nedavno osnovao posebni Stožer za potresom pogođena područja, pokazuje da se vladajući nisu najbolje snašli, tvrdi gradonačelnica.Do organizacije Stožera kojeg vodi Tomo Medved, nitko ju nije službeno nije kontaktirao s državne razine ili uključivao u rad nekakvog županijskog ili državnog stožera.

“Nisu me zvali ni na kakve sastanke, ali u redu – barem nisam gubila vrijeme na te sastanke, nego sam sama zvala na sve strane, kontaktirala tvrtke i moguće donatore”, rekla je Ikić Baniček, a tvrdi i da je komunikacije manjkalo i na razini Grad-Županija.

Ipak, smatra da je osnivanje Stožera definitivno korak naprijed, ali se suočila i s time da na neka pitanja još nema odgovora.

“Što s građanima čiji su stanovi ili kuće neuseljivi, koji dobivaju crvenu naljepnicu. Nisu svi za rušenje, ali su – crveni. Što je s javnim objektima koje su ‘crveni’. I dalje nemam upute što raditi s takvim objektima. Ali eto, slijede novi sastanci Stožera i nadam se da ćemo dobiti i konkretnije odgovore”, kazala je Ikić Baniček.

Najnovije

Još iz rubrike