Sisak: Procjenjuje se šteta objekata, mnogo crvenih naljepnica

U Sisku se otklanjaju posljedice štete, a nekim zgradama je opasno i približiti se. HGSS pomoću dizalice uklanja oštećene dimnjake u središtu grada, a traju i procjene oštećenja objekata, piše HRT.

Tjedan dana nakon potresa u centru Siska posljedice su itekako vidljive. HGSS se pomoću dizalice penje na krovove dviju zgrada kako bi skinuli oštećene, popucale dimnjake i cijepove koji predstavljaju neposrednu opasnost za građane koji prolaze ovim dijelom grada.

Tu sad konkretno spuštamo dimnjake, ima ih nekoliko koji su se odvojili, i sada ih ovim velikim kranom idemo spustiti na sigurno, objašnjava Martin Glavić iz HGSS Istra za HRT-ov Dnevnik.

Prema posljednjim informacijama statičari su do sada zaprimili 4.5 tisuća prijava oštećenih objekata koje treba pregledati. Do sada je pregledano nešto malo više od tisuću objekata.

U starom dijelu grada na zgradama se može primijetiti mnogo crvenih naljepnica koje označavaju kako objekt nije siguran za korištenje, a opasno im je i prići.

– Udarilo je tamo gdje je najtanje, u dimnjake, krovove i vrhove kuća. Ova ostala oštećenja po kući nemamo osim u garaži, tamo ima pukotina, priča Darko Rajković.

Nekoliko dana nakon potresa grad je bio potpuno pust no sada se situacija malo promijenila, građani su u centru grada, šetaju i promatraju oštećeni dio grada nakon potresa, i dalje žive u neizvjesnosti i strahu.

– Vidjela sam preko televizije dosta toga, ali uživo je grozno. To nije naš grad, kaže Jasna Trajbar Marinčić iz Siska.

– Teško smo sve podnijeli ali da budem najiskrenija, jedino mi je važno da su mi djeca i unučad živa, a grad će se izgraditi, bitni su ljudi i životi, kaže Vesna Potkršek Kolić, piše HRT.

Facebook Komentari